'Geen aantoonbare gezondheidseffecten van biologisch geteelde gewassen'

De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen. Het briefadvies van de Gezondheidsraad is nu door Minister Verburg van LNV ter informatie naar de Tweede Kamer gezonden.

De Gezondheidsraad heeft op verzoek van de minister een advies geschreven over de vraag op welke manier onderzoek zou moeten worden gedaan naar het meten van het effect van voedselproducten op de gezondheid. Daarbij is ook gevraagd hoe eventuele verschillen tussen producten die op diverse wijzen geteeld zijn, geïnterpreteerd kunnen worden. Aanleiding voor deze vraag was het rapport 'Biologisch gezonder?'. Er is een experiment uitgevoerd in twee generaties kippen om erachter te komen of gangbaar of biologisch voer gezondheidseffecten had. De onderzoekers konden het echter niet eens worden over de interpretatie van de waargenomen verschillen.

In onderzoeken heeft de Gezondheidsraad tot op heden geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen gevonden in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen. Er is nog geen bewijs dat bepaalde biomarkers ook daadwerkelijk voor gezondheidswinst zorgen.

Lees hier meer over het onderzoek van de Gezondheidsraad.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven