Biogreen wordt waarschijnlijk overgenomen door Bieleveld Bio-Energie

Het vorige week failliet verklaarde coöperatieve mestverwerkings- en vergistingsbedrijf Biogreen in Heeten (Ov.) wordt vrijwel zeker overgenomen door Bieleveld Bio-Energie in Amersfoort. Dit bedrijf van Henk Nijman bezat al 80 procent van de aandelen nadat Biogreen door veel technische problemen snel na de start in 2007 in de rode cijfers kwam.

De 50 regionale varkenshouders van de coöperatie zijn nu ook de resterende 20 procent van hun geïnvesteerde 1 miljoen euro kwijt. Bovendien moeten zij opnieuw onderhandelen over (prijzen van) mestcontracten. In totaal is in het bedrijf in Heeten zeker 6 miljoen euro geïnvesteerd. Bij het faillissement hebben technische problemen een grote rol gespeeld. "Het mestverwerkingsproces werkte niet goed en daar is druk aan gesleuteld. Dat heeft geleid tot hogere productiekosten. En het mineralenconcentraat als groene kunstmest bleek lastig te verkopen, waardoor de prijzen laag bleven. De schuldenlast steeg en nadat de bank het krediet had opgezegd, was het gedaan", zo bevestigt curator mr. Claassen in Zwolle. Onder de gedupeerde leden is varkenshouder en NVV-bestuurslid Theo Duteweerd uit Mariënheem. Samen met een groepje andere leden wil hij de gang van zaken onderzoeken. "Ik ken niet alle ins en outs, dus ik wil het bestuur niet bekritiseren. Wel vind ik dat ze eerder opening van zaken hadden moeten geven en ons niet voor voldongen feiten moeten stellen."

Biogreenvoorzitter Jan Schokker (en oud-bestuurslid van de NVV) vindt kritiek achteraf makkelijk: "Je bent bezig met prutsen aan die techniek en dan moet je soms eerst de resultaten afwachten." Schokker gaat ervan uit dat Bieleveld Bio Energie belang heeft bij een regelmatige aanvoer van 70.000 ton mest per jaar, al geeft hij toe dat er eerst weer moet worden onderhandeld. Door het faillissement is het vorig jaar afgesloten achtjarige contract (11 euro per kuub) van de baan. „Maar het blijft teleurstellend dat een project zo afloopt. Door de komst van Henk Nijman vorig jaar hoopten we van diens grote expertise gebruik te kunnen maken." Dat de 50 boeren 1 miljoen euro kwijt zijn, relativeert hij; "Dat was verwerkt in de prijzen van de contracten."

Bron: De Beste Boer, 12-08-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.