Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijnkenner: 'Nederland grootste biologische wijnproducent'

Als er over nieuwe wijnlanden wordt gesproken, verwacht u waarschijnlijk niet dat Nederland ook in dat rijtje voorkomt. Toch doen bijvoorbeeld de wijnen van biologische wijngaard 'De Wageningse berg' het goed.

Wijnkenner Harold Hamersma: "Dit is wijn die bijvoorbeeld van de Johanniter wordt gemaakt, dat is wit, dan moet je een beetje denken aan Rieslingachtige druiven." Een blauwe druif doet het ook goed in ons koude kikkerlandje, is de Regent. Harold: "Het is een beetje dat noordelijke rood zoals ik het noem. Een beetje de Carbernet Franc uit de Loire, het heeft toch altijd een beetje een schaduwpartijtje erin zitten… Een beetje bramenfruit, het is wat donkerder in stijl, maar het is een hele aangename rode wijn."

Toch is het moeilijk met ons klimaat in Nederland. In de lente wil het nog wel eens koud zijn en vochtig. Harold: "Druiven zijn gevoelig voor schimmels, dat soort ongedierte, nare dingen.." In de zomer loopt het wel, maar in de herfst en winter is het weer oppassen voor de vochtigheid. De Johanniter, Merzling en de Regentdruiven zijn daar minder gevoelig voor.

Wat ons land bijzonder maakt, is dat Nederland de grootste biologische wijnproducenten ter wereld zijn. Het nadeel is dat door de kleine oplage vaak kostbare wijnen betreffen. Harold: "Ja, je kunt ook zeggen laat het chauvinisme een beetje hoogtij vieren, koop Nederlandse waar, want dan helpen we mekaar."
 
Bron: Radio nederland Wereldomroep, 14-07-10
Publicatiedatum: