Wijnkenner: 'Nederland grootste biologische wijnproducent'
Wijnkenner Harold Hamersma: "Dit is wijn die bijvoorbeeld van de Johanniter wordt gemaakt, dat is wit, dan moet je een beetje denken aan Rieslingachtige druiven." Een blauwe druif doet het ook goed in ons koude kikkerlandje, is de Regent. Harold: "Het is een beetje dat noordelijke rood zoals ik het noem. Een beetje de Carbernet Franc uit de Loire, het heeft toch altijd een beetje een schaduwpartijtje erin zitten… Een beetje bramenfruit, het is wat donkerder in stijl, maar het is een hele aangename rode wijn."
Toch is het moeilijk met ons klimaat in Nederland. In de lente wil het nog wel eens koud zijn en vochtig. Harold: "Druiven zijn gevoelig voor schimmels, dat soort ongedierte, nare dingen.." In de zomer loopt het wel, maar in de herfst en winter is het weer oppassen voor de vochtigheid. De Johanniter, Merzling en de Regentdruiven zijn daar minder gevoelig voor.
Wat ons land bijzonder maakt, is dat Nederland de grootste biologische wijnproducenten ter wereld zijn. Het nadeel is dat door de kleine oplage vaak kostbare wijnen betreffen. Harold: "Ja, je kunt ook zeggen laat het chauvinisme een beetje hoogtij vieren, koop Nederlandse waar, want dan helpen we mekaar."
Bron: Radio nederland Wereldomroep, 14-07-10