Lupine in biologisch hondenvoer

In 1995 bracht Yarrah Organic Petfood als eerste diervoerproducent veganistisch hondenvoer op de markt. Vooral voor honden die problemen hebben met het verteren van dierlijke eiwitten is dit voer een uitkomst. Ter optimalisering van de veganistische producten worden recepturen regelmatig tegen het licht gehouden en gaat de kwaliteitsmanager Arthur Hartman op zoek naar nieuwe smaken of nieuwe vleesvervangers.


Arthur in het veld met teler André Jurrius.

In 2017 kwam Powerpeul in contact met Yarrah. Powerpeul is een jong bedrijf dat de witte lupine populair wil maken. Lupine is bijzonder gezond door het hoge gehalte eiwit (tussen de 30 en 40%) en vezels (40%). De bonen bevatten alle essentiële aminozuren en zijn daarom een volwaardige alternatief voor vlees. Bovendien zijn de boontjes rijk aan calcium, magnesium en ijzer. Lupinebonen zijn geliefd, omdat zij een bewezen cholesterol- en bloeddrukverlagende werking hebben en de darmfunctie verbeteren.


Na onderzoek bleek lupine uitermate geschikt te zijn als aanvulling op de bestaande receptuur van het veganistische hondenvoer. Honden vinden het voer erg lekker én het duurzame karakter van de boon past goed bij het biologische karakter van Yarrah. Het gewas kan namelijk zonder gewasbeschermingsmiddelen en mest in Nederland geteeld worden én het wordt lokaal geproduceerd.

Arthur met nieuwe Yarrah hondenbrokken in het lupineveld.

Net als bij alle andere leveranciers controleert Arthur ook de velden van de witte lupine. In Nederland werkt Powerpeul samen met vijf boeren die biologische lupine telen. Dit keer waren de akkers van Ekoboerderij De Lingehof aan de beurt voor een audit. In totaal levert de 4,5 hectare grond de boer bijna veertien ton lupine op. De mooie bonen vinden hun weg naar de menselijke consumptie, de bonen die net niet mooi genoeg zijn, worden in het vega voer van Yarrah verwerkt. Zelf koken met lupine? Kijk op www.powerpeul.nl voor recepten en verkoopadressen.

Nieuwe 'Yarrahhond' in Swifterbant.

Voor meer informatie: www.yarrah.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Een hond is en blijft een omnivoor. Net als mensen heeft het hondenras baat bij naast vlees ook plantaardige voedingsbronnen.
Er kan een weerstand/allergie bij honden tegen dierlijke eiwitten ontstaan. Dit is dan een prima alternatief.

Erik , Lutjebroek - 2018/06/26 04:58:28.000


Mooi artikel en goed om te zien dat nieuwe mogelijkheden worden verkend en toegepast voor vegan hondenvoer.
Vegan hondenvoer heeft zich al lang bewezen als een zeer gezonde keuze voor de hond. Dat is al gebleken uit diverse wetenschappelijke onderzoeken en de hond Bramble is het ultieme bewijs dat honden een prima, gelukkig en gezond leven kunnen leiden met vegavoer. Bramble is de op 3 na oudste hond ooit en heeft zijn hele leven vegan voer gekregen!
Rick Scholtes, Hilversum - 2018/06/20 19:14:23.000


een hond is toch een carnivoor!
Waarom geven we hem dan plantaardig voedsel?
Niet zo goed voor onze viervoeters, zelfs als het bio is.
jan van woudenberg, kommerzijl - 2018/06/14 16:19:16.000


Nogmaals een hond is een vleeseter! De evolutie ontkennen is nooit zo verstandig. De diervoederindustrie gaat ook hier aan de biologische werkelijkheid voorbij. Er zijn niet voor niets zoveel chronische ziekten bij huisdieren die je in het wild nooit zult tegenkomen.
Onderstaand artikel zet ons weer met beide benen op de grond:

WERELD / WETENSCHAP & GEZONDHEID
Hondenvoer met peulvruchten gebonden aan hart-en vaatziekten huisdier: Amerikaanse Food and Drug Administration
BLOOMBERG
https://www.japantimes.co.jp/news/2018/07/13/world/science-health-world/dog-food-legumes-tied-pet-heart-disease-u-s-food-drug-administration/#.W05CUtIzZPb


jan van woudenberg, kommerzijl - 2018/07/17 21:30:47.000


@ Jan: Helemaal mee eens! Carnivoren bouwen met plantaardig voedsel niet of nauwelijks weerstand op, de zuurgraad van het maagzuur neemt af waardoor ziekten sneller kans krijgen! Het is algemeen beween dat vers vlees het beste is voor carnivoren! Yarrah verkoopt onzin!
B.J., Ouderkerk aan den IJssel - 2018/06/15 15:07:30.000


De leeftijd van een hond zegt niets over het voer! Dat is afhankelijk van veel meer factoren! Dat Bramble op 3 na de oudste hond werd zegt dus ook helemaal niets over het voer. We kunnen het ook anders stellen, die 3 die ouder zijn geworden hebben GEEN vegavoer gehad! Feit blijft dat een hond een carnivoor is, dus vleeseter! mijn honden krijgen hun hele leven vers vlees, zijn nog nooit zo gezond geweest en gaan van die vegazooi alleen maar aan de schijt. Er wordt totaal geen weerstand opgebouwd met dat spul. Vegavoer is gebaseerd op geneuzel zonder wetenschappelijk bewijs! Ik heb het althans niet kunnen vinden.......link??
B.J., Ouderkerk aan den IJssel - 2018/06/21 07:34:53.000


Een hond is geen omnivoor, grootste lariekoek die er is. Het spijsverteringssysteem is nagenoeg gelijk aan dat van de wolf. En die kan idd overleven op anders dan dierlijk materiaal! De plantaardige delen halen ze uit de ingewanden van hun prooi. Dat is heel wat anders dan voer wat volledig van plantaardig materiaal is gemaakt!
B.J., Ouderkerk aan den IJssel - 2018/06/26 06:23:52.000Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven