Psps adviseert Nederlandse bedrijven met exportwens

"Inkopers bio-branche toegankelijker dan in andere branches"

Tholen – "In de Nederlandse biosector zijn er veel innovatieve ontwikkelingen gaande waar ook in het buitenland veel vraag naar is", vertelt Carmen Quinders van psps export & investment services. Het bureau adviseert en assisteert Nederlandse bedrijven die actief (willen) zijn op buitenlandse markten. Volgende week start een tweedaagse ondernemersmissie naar Scandinavië. Ze hoopt dat deze missie "net zo veel mooie matches op mag leveren als bij de voorgaande edities."


Eerdere handelsmissie naar België voor Nederlandse ondernemers, met als thema 'Trends in de voedingssector: van bio tot duurzaam'.

Carmen volgt de ontwikkelingen binnen de biosector op de voet en merkt daarbij op dat inkopers in de biobranche toegankelijker zijn dan in andere branches. "Er is minder strijd om tot prijsafspraken te komen. De sfeer is veel opener. Dat maakt het een fijne branche om binnen te werken."

Psps heeft al ruim 15 jaar ervaring met het organiseren van handelsmissies. Dat kan gaan om begeleiding van individuele ondernemingen, maar ook in groepen uit verschillende branches. Aan de organisatie gaat een hoop voorwerk vooraf. Zo voert het bureau marktonderzoek uit om te inventariseren waar de grootste marktkansen liggen. "Zo doen we op dit moment vooronderzoek met betrekking tot het potentieel van biologische landbouw in Wallonië en op basis daarvan organiseren wij een handelsmissie voor Nederlandse ondernemers", legt Carmen uit.

Het vooronderzoek helpt de ondernemers tijdens en ook na de handelsmissie vooruit. Alle deelnemers ontvangen van ons een lijst met de voor hen belangrijke spelers inclusief inkoopverantwoordelijke. Daar hoeven bedrijven niet zelf meer achteraan te gaan; we zetten de deur alvast op een kier. Daarna is het aan de ondernemers om de opgedane contacten op te volgen. Het is de kunst om van hetgeen dat goud waard is, ook echt goud te maken", vervolgt Carmen. Nadien kunnen ondernemers gebruikmaken van een individueel coachingstraject. Daarin wordt uitgebreid stilgestaan hoe hun exportwensen concreet binnen hun bedrijfsvoering geïntegreerd kunnen worden.

Door de ongedwongen sfeer tijdens de missies ontstaan de contacten met andere deelnemers vaak op natuurlijke wijze. "Dat begint vaak al met een praatje tijdens de heenreis. De invulling van het programma – de bedrijfsbezoeken, netwerkmomenten en seminars – doet de rest." De handelsmissie naar Scandinavië gaat straks de boeken in als de eerste volwaardig georganiseerde handelsmissie die gedeeltelijk per fiets wordt afgelegd.
 
Na afloop van de handelsmissie volgen twee evaluatiemomenten. Vlak na de handelsmissie wordt bekeken of het programma effectief was. Een half jaar daarna wordt geïnventariseerd of de missie economisch iets heeft opgeleverd. "In België konden we terugblikken op een geweldig resultaat. Een aantal producten van onze deelnemers ligt nu in de schappen. Zo wist Koekbakkerij Nanning in korte tijd vier van hun producten te vermarkten", besluit Carmen.

Voor meer informatie:
Carmen Quinders
psps export & investment services
Bankaplein 3
2585 EV Den Haag
T: +31 (0)70-3074721
M: +31 (0)6-15231855
quinders@pspsconsultants.nl
www.pspsconsultants.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven