Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aankomst eerste container biologische palmolie uit Maleisië gevierd

Afgelopen maandag 27 mei was er een samenkomst in Vlaardingen om de eerste container biologische palmolie te vieren. Dit gebeurde samen met iedereen die bij het proces is betrokken.

IOI Organic Oils Teun Eigenraam en Poppe Braam zijn samen met de staf van IOI in Maleisië de initiatiefnemers voor de opzet van een compleet duurzaam en biologisch project voor biologische palmolie. Het project begon in eind 2020 met het aanpassen van bestaande plantages naar een biologische en duurzame ontwikkeling met als doel het kunnen leveren en exporteren van biologische palmolie van hoge kwaliteit voor de biologische levensmiddelenindustrie.

De genodigden waren vertegenwoordigers van IOI uit Maleisië, vertegenwoordigers van de handelssectie van de Maleisische Ambassade, Den Haag en Matrade, Rotterdam. Evenals vertegenwoordigers van de betrokken controleorganisatie Control Union en QTI laboratorium. En Manuport, de betrokken partner bij het uitvoeren, invoeren en transporteren van de eerste containers bio-palmolie. Tevens was MVO vertegenwoordigd, dit is de Nederlandse branchevereniging voor oliën en vetten. Alsmede enkele bedrijven die al biologische palmolie kopen en uitkijken naar de bio-palmolie uit Maleisië die een bijzondere kwaliteit heeft in hardheid.

Teun Eigenraam gaf een presentatie

Teun Eigenraam, als het ware opgegroeid tussen de Maleisische oliepalmen, vertelde aan de hand van een presentatie over het proces om deze plantages biologisch te krijgen. Niet alleen geen gebruik van kunstmest en pesticides maar een totaal andere aanpak van de groei en verwerking door het aanpassen van het proces met alleen maar natuurlijke middelen. Het lokale aanpassen met adviseurs en begeleiders van het telen, transporteren naar de mill voor de verwerking. Na een periode van drie jaar conversion naar het totale biologische concept.

Alle biologische palmolie is bedoeld voor export naar Europa en de Verenigde Staten.

Poppe (tweede van links) met medewerkers van de Maleisische ambassade en IOI

Poppe Braam van DIDIT is bekend met biologische palmolieprojecten uit verschillende werelddelen en heeft vanuit zijn kennis het project begeleid. Met een presentatie van foto's en film liet hij zien wat er anders is aan deze plantages.

In plaats van transport met een tractor worden buffels gebruikt. Dezelfde buffels leven onder de palmen van het gras en bemesten meteen de grond. Een probleem zijn ratten die verzot zijn op de palmvruchten. Tussen de bomen staan uilenkasten, de uilen houden de ratten onder controle evenals speciale honden die hiervoor zijn afgericht. Elke lading palmfruit heeft een eigen opslag voor de verwerking van de palmvruchten en de palmkernels.

Links één van de uilenkasten, rechts de controle door speciale honden

Een bijzondere video van een interview door Christine Tan van CNBC, Singapore met de bestuursvoorzitter van IOI, Dato' Lee Yeow Chor, laat zien dat de belangstelling in Maleisië voor dit project groot is:

Regelmatig worden water en fruit op de plantages gecontroleerd op residuen en er is nu al een flinke toename van vogels en insecten.

Voor meer informatie:

[email protected]

[email protected]

Publicatiedatum: