Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Drie bio-boeren genomineerd voor 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024

Dit voorjaar organiseert BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, de verkiezing van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024. Hiermee wil de organisatie inspanningen die biologische fruittelers doen voor de biodiversiteit rondom hun bedrijf extra in de kijker zetten en consumenten bewust maken van het belang van bijen en de meerwaarde van biologisch fruit.

"Om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken nemen bio-boeren allerlei maatregelen. Er worden insectenhotels geplaatst en delen van de boomgaard worden niet gemaaid. Rondom de boomgaard worden vaak houtkanten geplaatst als schuilplaats en bloemenranden aangeplant als voedingsbron. Deze ingrepen zijn dan ook noodzakelijk: de aanwezigheid van nuttige bestuivers bepaalt voor een groot deel van de oogst."

Verkiezing 'de meest bijvriendelijke boomgaard'
Voor hun inspanningen werden bio-boeren Bart Van Parijs (Purfruit), Maarten Gelders (Den Boogerd) en Bart Van der Straeten (Staveshof) genomineerd voor de 'meest bijvriendelijke boomgaard' 2024. Deze verkiezing is een initiatief in het kader van de promotiecampagne 'De mooiste boodschap is bio - uit Europa'.

De winnaar van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024 wordt eind juni bekendgemaakt: deze wordt bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelt. De vakjury bestaat dit jaar uit Joep Fourneau (Lesgever natuurlijk imkeren bij Landwijzer en natuurlijk imker), Anton Van Derbeken (lid bij Natuurlijk Imkeren), Yacine Ryckebusch (medewerker tuin bij Velt), Jens D'Haeseleer (medewerker en bijenexpert bij Natuurpunt Studie) en Marijke Van Ranst (medewerker bij BioForum en natuurlijk imker)

Fans kunnen stemmen tot en met zondag 16 juni 2024 via www.demeestbijvriendelijkeboomgaard.be. Stemmers maken daarbij ook kans op een prijzenpakket met biologische producten.

Voor meer informatie:
BioForum
+32 (0)3286 9278
[email protected]
www.bioforum.be

Publicatiedatum: