Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groningse horecaondernemers krijgen ondersteuning bij verduurzamen van menukaart

Tholen - De gemeente Groningen en Greendish ondersteunen zes horecaondernemers bij het verduurzamen van hun menukaart. Hierbij is aandacht voor gezonder, meer lokaal eten en minder voedselverspilling. Het Concerthuis, Het Oude Politiebureau, Everts Party Catering, Dennis Cooking Place, News Café en de Prael Brouwerij zijn enthousiast van start gegaan.

Ook biologische producten komen aan bod bij dit initiatief, vertelt Guusje van Tienhoven namens Greendish. "Er is zeker aandacht voor biologische producten in dit project. We stimuleren ondernemers om lokaal in te kopen. Logistiek kan dit momenteel soms nog een uitdaging zijn, daarom juichen we het toe dat de verschillende lokale spelers mee gaan denken om een win win situatie te creëren. Waarbij lokale voeding met een eerlijke prijs bij de lokale ondernemers terecht kan komen. Ook sporen we ze aan om producten uit het seizoen te kopen en/of producten die een topkeurmerk hebben, zoals biologisch en Demeter."

Guusje geeft aan dat verantwoord inkopen één van de drie hoofdthema's is, naast de eiwittransitie en voedselverspilling. "We meten in dit project hoeveel procent van de inkoop een topkeurmerk heeft en begeleiden de ondernemers in het verhogen van dit percentage. Aan het eind van het project herhalen we de meting opnieuw."

In april is gestart met metingen en adviesgesprekken over voedselverspilling tegengaan, lokaal en seizoensgebonden inkopen en meer plantaardige opties op de menukaart zetten. De ondernemers kregen tips en tools om hun voedselaanbod duurzamer en gezonder te maken en tegelijkertijd hun winstmarges te vergroten.

Lokale leveranciers
Zo gaat Everts Partycatering aan de slag met het verminderen van de voedselverspilling door de portiegrootte te verkleinen en de restverwerking anders aan te pakken. Andere ondernemers kopen in bij lokale leveranciers. Bij Het Oude Politiebureau zetten ze minder dierlijke producten op de menukaart en helpen ze de consument om duurzamere en gezondere gerechten te kiezen.

Milieuwinst
Begin juni herhaalt Greendish de metingen om in kaart te brengen hoeveel milieuwinst de horecaondernemers hebben behaald door minder CO2-uitstoot, watergebruik en landgebruik. Deze resultaten worden gepresenteerd bij het event New Energy Forum op 20 juni 2024.

Samenwerking
Dit initiatief is een samenwerking van de gemeente Groningen met Groningen Werkt Slim (duurzaamheidsplatform voor Groningse ondernemers) en Greendish (versneller van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod).

Voor meer informatie:
Guusje van Tienhoven
Greendish
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht
085 4012923
[email protected]
www.greendish.com