Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mirjam Matze, De Genneperhoeve: "Het concept is voor herhaling vatbaar in het najaar"

Biodyneren ondanks het water

Het Biodyneren op De Genneperhoeve is wat Mirjam Matze betreft voor herhaling vatbaar. "Het Biodyneren was een groot succes. De gasten, de boeren en de koks waren allemaal enthousiast. We kregen achteraf een paar lovende mailtjes waarin mensen nogmaals veel dank zeggen, bijvoorbeeld voor de hartelijke en zeer goed verzorgde ontvangst, de interessante rondleiding en het heerlijke eten. Velen vonden het een zeer geslaagde avond. Erg interessant om wat meer achtergrond informatie te krijgen door een rondleiding over onze prachtige hoeve. Met het eten als kers op de taart… Het concept is voor herhaling vatbaar in het najaar."

Veel wateroverlast op de boerderijen
Zoals op veel boerderijen heeft de vele regen voor grote problemen gezorgd op De Beersche Hoeve in Oostelbeers. Ilse van den Bosch, coördinator Biodyneren sprak Janneke Benschop zaadverdelaar op De Beersche Hoeve: "Door het natte weer, hebben we pas heel laat de grond kunnen bewerken en bemesten. Daar komen we eigenlijk nu pas aan toe. En nu moet alles tegelijk. De gewassen die wel al gezaaid waren, zijn nu aan het rotten. Eigenlijk kun je in elke stadium van de plant de gevolgen van het vele water zien. Door de waterstress schiet de andijvie door, voordat ze een krop vormt. Mooie koolrabi's en spitskolen zie ik in één keer openbarsten. Ook dit komt door te veel water. En dan hebben we het nog niet gehad over de bodem waar voedingsstoffen uitspoelen. Consumenten zullen het ook merken in de winkel. Er zullen minder producten zijn waar men veel voor moet betalen."

Biodyneren ondanks het water
Ondanks de enorme nattigheid, gaat op veel plekken het Biodyneren door. Het verschilt uiteraard per plek hoe veel overlast er is. Ben je benieuwd hoe onze boeren het doen, dit uitzonderlijke jaar? Of wil je hen een hart onder de riem steken, dat kan tijdens Biodyneren.

Hieronder de diners voor komende maand waar nog plek is:

6 juli Kaasboerderij Noorderlicht, Noordeloos

Kok: Machteld Hermens, [email protected]

Biodyneren in een gezellige ruimte boven de stal, waar je uitkijkt op de koeien en de kaasmakerij.

6 juli Gedeelde Weelde, Maastricht

[email protected]

Gedeelde Weelde is een winkel met 350 leden die allemaal eigenaar zijn. Een deel daarvan werkt vrijwillig in de prachtige en gezellige winkel waar je ook iets kunt komen eten. Lea: "Er is veel initiatief. Leden vinden het leuk om iets te ondernemen, iets onder hun hoede te nemen, zoals bijvoorbeeld de inkoop van wijn." Dat geeft de winkel een bijzonder enthousiasmerende uitstraling.

6 juli Pluktuin van Geesje, Oudkarspel

Koks: Ernst en Anna, [email protected]

Ernst en Anna bereiden een heerlijk buffet waarvan de opbrengst in zijn geheel naar De Pluktuin gaat.

12 juli De Grote Wiede, Hulshorst

Kok: Evrim Kurc van De Biobasis

Evrim: "Ik hoor op veel plekken dat het boeren moeilijk gaat. Gister was ik bij een tuinder die zei: 'Ik heb drie peultjes en een spitskool met 5 slakken. En dat is het.' Maar bij De Grote Wiede hebben ze een enorm aanbod. Ik kijk mijn ogen uit. Er zijn daar veel egels in de ruime bossages om de akkers. Ik denk dat die alle slakken op eten."

13 juli Vrouw Holle, Ursem

Kok: Ilse van den Bosch, [email protected]

Tijdens de rondleiding door de grote biodiversiteit van de kleinschalige boerderij vertellen Niek en Simone over het belang van biodiversiteit en de eigenheid van dier en gewas. De kalfjes lopen en drinken zes tot acht maanden bij de moederkoe. Niek melkt dagelijks zijn kleine kudde echt met de hand. Hij haalt zijn grond los – dit wordt 'kulen' genoemd – in samenwerking met zijn paarden.

27 juli en 3 augustus Pluktuin van Geesje, Oudkarspel

Kok: Ilse van den Bosch, [email protected]

Wanneer de bessen rijp zijn, organiseren Yoram, Sarai, Sandra en Ilse deze zomer weer twee Tuindiners. Om de oogst samen te vieren. De bevlogen tuinders vertellen deze avond graag over het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land en hun varkens. In de pluktuin is de biodiversiteit enorm hoog door de enorme variëteit aan gewassen en verschillende rassen.

Klik hier voor meer informatie en meer diners.

Publicatiedatum: