Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Maken mensen op hun eigen niveau meer bewust over gezonde voeding"

Amersfoorts maatschappelijk projecthuis heeft 100% biologische keuken

Tholen - Bij maatschappelijk projecthuis Madiba in Amersfoort zijn zo'n 20 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd en er werken ruim 100 mensen, waarvan slechts twee betaalde krachten. Het buurthuis verzorgt dagelijks warme maaltijden voor vrijwilligers en stagiairs. Ook bieden ze lunches aan voor bezoekers die komen lunchen of vergaderen. De keuken is 100% biologisch. "Dit is een plek waar je niet per se een 100% aanbod verwacht. Het is leuk om de verbazing van mensen te zien wanneer ze dit horen", geeft Jana van Lamoen aan.

De medeoprichtster van Madiba vertelt graag iets meer over de bijzondere werkwijze. "De wekelijkse boodschappen voor Madiba doen we bij De Nieuwe Graanschuur, ook bestellen we regelmatig bij BD-Totaal. En we hebben een speciale afspraak met een lokale biowinkel. Zij doneren twee keer per week THT-voedsel, hier bereiden wij onder andere soep van voor de vrijwilligers van de lokale Voedselbank. Het leuke is dat we iedere keer met andere ingrediƫnten aan de slag kunnen, dat vraagt de nodige creativiteit."

Jana geeft aan dat ze heel bewust voor een biologisch aanbod gekozen hebben. "Dit hebben we van begin af aan gedaan. Daar komt bij dat we zoveel mogelijk lokale ingrediƫnten verwerken. Dat lukt doordat we heel veel verschillende lijntjes hebben uitstaan. We schenken lokaal geproduceerde frisdrankjes, de koffie komt van een ondernemer in de buurt en een lokaal ijssalon draait speciaal ijs voor ons. En we hebben een plukabonnement bij Tuinderij Land in Zicht. En we werken zoveel mogelijk samen met lokale partijen."

Madiba is de stamnaam van Nelson Mandela, het staat voor 'de verbinder'. "In het logo is een kompas verwerkt, omdat we graag mensen die wat echte hulp kunnen gebruiken een duwtje in de rug geven." Bij Madiba organiseren ze wekelijks meer dan 20 activiteiten op het gebied van zorg, sport, gezonde voeding en educatie. "Al onze projecten vallen onder deze vier pijlers. Denk aan computer- en schilderlessen, seniorenuitjes met de rolstoelbus. Ook verzorgen we dagbesteding, werkervaringsplekje en ondersteunen we bij (re)integratie. Meisjes van 7 tot 12 jaar kunnen een kookcollege volgen. Dit is ontzettend leerzaam en ze krijgen meteen van alles mee over gezonde voeding. Erg leuk, je ziet de ogen open gaan. Op de menukaart voorzien we onze gasten van de nodige informatie. Ook geven stagiaires gastles over gezonde voeding. We informeren op een subtiele manier en maken mensen op hun eigen niveau meer bewust."

Een wens van Madiba is om, samen met een ander buurthuis in Amersfoort, een netwerk van buurttuinen in de stad op te bouwen en van daaruit maaltijden te verstrekken aan stadgenoten die daar geen toegang toe hebben. "En we zouden graag kinderen uit de wijk een gezond ontbijt op school willen aanbieden."

Voor meer informatie:
Jana van Lamoen
Projecthuis Madiba
Liendertseweg 87
3815 BA Amersfoort
033 2003250
[email protected]
www.projecthuismadiba.nl