Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland gaat na Kamermotie tóch tegen Europese natuurherstelwet stemmen

Demissionair minister Van der Wal zal op 12 april in de Europese Raad van Ministers tegen de natuurherstelwet stemmen. Hierbij zal ze met een stemverklaring erkenning geven voor de mate waarin Nederland tegemoet is gekomen. Uit de brief die ze naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat ze met grote tegenzin tegen zal stemmen, maar dat dit in lijn is met de wens van de Tweede Kamer.

"Hoewel het kabinet de doelen van de Natuurherstelverordening onderschrijft, heeft het zich in de onderhandelingen zeer kritisch getoond op onderdelen van de verordening, die verder gingen dan het kabinet wenselijk, uitvoerbaar en realistisch vond. Het kabinet was desalniettemin voornemens voor te stemmen omdat in het voorlopig akkoord aan meerdere van deze zorgen tegemoetgekomen is. Het kabinet wilde zich een betrouwbare onderhandelingspartner tonen, ook voor onderhandelingen in de toekomst. Daarbij weegt mee dat de Nederlandse stem in de Raad naar verwachting niet nodig is voor een gekwalificeerde meerderheid. Tegelijkertijd is het kabinet het met de indieners van de motie eens dat met name de lange termijndoelen voor 2040 en 2050 een forse opgave betekenen voor Nederland, gezien de huidige staat en neerwaartse trend van biodiversiteit in Nederland. Het stoppen van deze neerwaartse trend en het herstellen van biodiversiteit levert tegelijkertijd veel op, zoals ook uit het impact assessment blijkt."

Van der Wal had graag eerst nog een inhoudelijk debat gevoerd, maar nu de motie Van der Plas, Hertzberger op 5 maart door de Tweede Kamer is aangenomen, heeft het kabinet besloten de motie uit te zullen voeren.

"Dit betekent dat het kabinet tegen de Natuurherstelverordening zal stemmen, waarbij met een stemverklaring erkenning zal worden gegeven voor de mate waarin aan Nederland tegemoet is gekomen. Het kabinet hecht groot belang aan onze strategische positie in Europa en wil een betrouwbare onderhandelingspartner blijven, ook in het licht van andere dossiers waarover op dit moment onderhandeld wordt. Het is ook zaak de uitkomsten van onderhandelingen over andere zaken die voor Nederland van groot belang zijn niet te schaden. Aan het tweede verzoek zullen wij daarom uiting geven op een wijze die recht doet aan het behoud van onze strategische positie en die tegelijkertijd duidelijk maakt welke overwegingen in Nederland tot een tegenstem zullen leiden in de Raad. Opgemerkt moet worden dat het niet gebruikelijk is dat grote wijzigingen in de positiebepaling van lidstaten op zullen treden in de laatste fase tot aan de stemming in de Raad van Ministers."

"Forse opgave, maar het levert ons ook veel op"
Begin maart maakte de Rijksoverheid nog bekend dat een versteviging en verbreding van het huidige beleid nodig is om aan de doelstellingen van de Europese natuurherstelverordening te voldoen. Dat was gebleken uit het impact assessment, een extern onafhankelijk advies ter voorbereiding op de uitvoering van de verordening. Dit komt overeen met wat vele andere rapporten al lieten zien, namelijk dat in Nederland nog grote stappen nodig zijn op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat.

Stemming
De verordening komt naar verwachting op 12 april ter stemming in de Europese Raad van Ministers.

Klik hier voor de complete kamerbrief.