Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk bevestigt ambitie van 18% bio-landbouwaandeel tegen 2027

Op 24 april 2024 lanceerde de Franse minister van Landbouw officieel het programma 'Ambition bio 2027'. Dit was een gelegenheid om de doelstelling te bevestigen om binnen drie jaar 18% van het landbouwareaal om te schakelen naar biologisch.

Marc Fesneau presenteerde de hoofdlijnen van het plan Ambition bio 2027 op het 'Salon international de l'agriculture'. Hij zette de drie doelstellingen uiteen: het stimuleren van de vraag naar biologische producten, het consolideren en ontwikkelen van toeleveringsketens en het ondersteunen van producenten bij het aangaan van de sociale en milieu-uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

© Stephane Debove | Dreamstime.com

Aanpassing van het programma
De eerste stuurgroepvergadering voor het plan vond plaats op 24 april 2024, in aanwezigheid van beroepsorganisaties die de biologische landbouwsectoren vertegenwoordigen. Tijdens deze vergadering bevestigde de minister zijn doelstelling om tegen 2027 18% van de het totale landbouwareaal om te schakelen naar biologische landbouw. Dit is een doelstelling die tot nu toe niet duidelijk was vastgelegd door de regering.

Het ministerie heeft ook een aantal jaarlijkse controle-indicatoren ingevoerd om 'het programma en de acties bij te sturen, zodat zo goed mogelijk ingespeeld kan worden op de situatie in de sector en de behoeften van de betrokkenen', aldus het ministerie in een werkdocument.

Tegelijkertijd is het ministerie van plan om tegen de tweede helft van 2024 een prospectieve studie te publiceren over de toekomst van de biologische landbouw tegen 2040. Deze zal met name worden gebruikt om de samenhang tussen het 'plan Ambitie bio' en de situatie rond de uitdagingen voor de sector te waarborgen.

Studies over sectoren en consumptie voor het einde van het jaar
Het ministerie onthulde ook de geplande acties voor 2024. Er zijn twee studies gepland, één over de consumptie van biologische producten en één specifiek over consumptie buitenshuis. Deze zullen respectievelijk worden uitgevoerd door l'Agence bio en FranceAgriMer.

Bron: La France Agricole

Publicatiedatum: