Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna helft elektriciteitsproductie komt uit hernieuwbare bronnen

In 2023 kwam 48 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water. In de periode mei tot en met juli was meer dan de helft van de elektriciteit hernieuwbaar, in juli zelfs 57 procent. De productie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 met 21 procent, vergeleken met een jaar eerder. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde. Niet eerder werd er zoveel elektriciteit uitgevoerd. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2023 werd in totaal 120 miljard kWh elektriciteit geproduceerd, 1 procent meer dan een jaar eerder. Uit fossiele bronnen was dat 58 miljard kWh, een daling van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Uit kolen en aardgas werd minder elektriciteit geproduceerd, respectievelijk 38 en 4 procent minder. Dit werd mede veroorzaakt doordat er goedkopere wind- en zonne-energie beschikbaar was.

Productie elektriciteit uit windenergie met ruim een derde toegenomen
De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 naar 57 miljard kWh. De elektriciteitsproductie uit windenergie nam vergeleken met het jaar daarvoor met 35 procent toe naar 29 miljard kWh. Deze groei komt mede door een toename van het opgestelde vermogen van windmolens, zowel op land als op zee. De totale capaciteit van windmolens kwam in 2023 uit op 11 GW.

Elektriciteitsproductie uit zon met bijna een kwart gestegen
In 2023 werd er 21 miljard kWh aan elektriciteit uit zonne-energie opgewekt. Een toename van 24 procent vergeleken met een jaar eerder. Belangrijke oorzaak was de toename van het geplaatste vermogen aan zonnepanelen(+ 4,3 GW).

Uit biomassa werd 7,0 miljard kWh energie opgewerkt, 1,7 miljard minder dan het jaar ervoor. Dit komt onder andere doordat er minder biomassa is gestookt in kolencentrales.

Uitvoer elektriciteit stijgt naar recordhoogte
In 2023 werd een record van 25 miljard kWh aan elektriciteit uitgevoerd, 10 procent meer dan van het jaar ervoor. Het grootste gedeelte ging naar Duitsland (10 miljard kWh), Belgiƫ (8 miljard kWh) en het Verenigd Koninkrijk (4 miljard kWh). Naar Duitsland werd 13 procent meer elektriciteit uitgevoerd. Dit komt mede door de sluiting van de laatste Duitse kerncentrale. Ook exporteerde Nederland meer elektriciteit naar het Verenigd Koninkrijk (+18 procent).

In 2023 steeg de totale invoer van elektriciteit met 5 procent naar 19 miljard kWh, vergeleken met een jaar eerder. De invoer vanuit Noorwegen nam het meest toe (1,1 miljard kWh). Dit komt door een gestegen productie van Noorse waterkrachtcentrales.

Per saldo werd in 2023 ruim 5,7 miljard kWh elektriciteit uitgevoerd. Dit is het tweede jaar op rij dat er per saldo meer is uitgevoerd dan ingevoerd.

Bron: CBS

Publicatiedatum: