Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winst windmolens geïnvesteerd in ontwikkeling natuurinclusieve landbouw bij Waardenburg

Betuwewind investeert een deel van de winst van de windmolens in de ontwikkeling van duurzame en innovatieve landbouw in de regio. Onlangs hebben we daarom een perceel landbouwgrond gekocht voor 1,33 miljoen, ter grootte van 15,5 hectare in het gebied 'Paardenveld' bij Waardenburg. Sinds eind januari is het mogelijk om mee te investeren in dit lokale project.

Het doel: natuurinclusieve akkerbouw
Op het aangekochte perceel gaat Betuwewind de komende jaren natuurinclusieve landbouw ontwikkelen, onder meer bestaande uit biologische teelt van akkerbouwgewassen en vezelgewassen, gecombineerd met natuurontwikkeling. Uiteraard in samenwerking met alle boeren en belanghebbenden in het gebied. Door duurzame omschakeling mogelijk te maken laten ze zien dat er economisch haalbare alternatieven zijn voor gangbare landbouw en willen ze anderen inspireren.

Investeren met rendement tot 4%
Leden kunnen tot 1 maart aanstaande investeren in het project voor minimaal €50 en maximaal €100.000 per huisadres. De grondaankoop wordt deels gefinancierd uit reserves van Betuwewind, deels wordt gezocht naar partners, en deels kunnen leden nu geld inleggen tegen een minimaal rendement van 2%, met een doelrendement tot 4%. Iedereen kan lid worden van Betuwewind, tegen eenmalige kosten van €50.

Korte en lange termijn
De looptijd van het project is 10-12 jaar. In die tijd zal het perceel omgevormd worden naar natuurvriendelijke, biologische akkerbouw in combinatie met meerjarige houtachtige teelten en natuurontwikkeling. Ze beginnen dit jaar met eenjarige teelten zoals tarwe en vezelgewassen. Op langere termijn komt er ook ruimte voor meerjarige teelten, zoals bomen voor biobased bouwen (CO2 vastlegging), en mogelijk ook teeltondersteunende voorzieningen met zonnepanelen. Ook kan er in dit gebied een bijdrage geleverd worden aan opgaven van Provincie Gelderland als het gaat om waterberging, natuur en stikstofdoelen.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: