Het percentage hernieuwbare energie in Nederland steeg van 9 in 2019 naar 15 in 2022. De doelstelling van Nederland is dat 27 procent van het energieverbruik in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt, zoals biomassa, zon en wind. De doelstelling hangt samen met de Europese Green Deal, die precies vier jaar geleden door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Dit meldt het CBS.

Verschillende soorten hernieuwbare energie worden steeds meer gebruikt. In 2022 vormde energie uit biomassa 5,9 procent van het totale energieverbruik, windenergie 4,2 procent en zonne-energie 3,4 procent. Het aandeel energie uit warmtepompen is met 1,1 procent een stuk lager, maar neemt de laatste jaren toe.

De doelstelling van 27 procent wordt waarschijnlijk aangescherpt vanwege nieuwe afspraken binnen de Europese Unie. Hoe het in Nederland loopt met deze en andere doelen uit de Green Deal is vanaf vandaag te zien op het Green Deal dashboard.

Meer zomerse dagen en hogere zeespiegel
Een van de belangrijkste doelen van de Green Deal is om klimaatverandering tegen te gaan. In het Green Deal dashboard staan ook cijfers van het KNMI over klimaat en weer. Deze cijfers laten zien wat we in Nederland merken van klimaatverandering. Het aantal zomerse dagen in De Bilt neemt bijvoorbeeld toe. Gemiddeld over de jaren 1961 tot en met 1990 waren dat er 18 per jaar. Nu kunnen we rekenen op gemiddeld 28 dagen waarop het in De Bilt 25 graden of warmer is.

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, ook in Nederland. Sinds 1890 steeg de zeespiegel aan de Nederlandse kust met 25 cm vergeleken met het Normaal Amsterdams Peil. Hierbij is rekening gehouden met de invloed van bodemdaling. Op veel plaatsen in de wereld versnelt de zeespiegelstijging. In Nederland is zo’n versnelling ook vastgesteld.

Bron: CBS