Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds minder werknemers zonder pensioen

Het is goed nieuws volgens VNO-NCW en MKB-Nederland dat het aantal werknemers zonder pensioenregeling flink afneemt. Dat zeggen de partijen in reactie op cijfers die het CBS op 20 februari heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de zogenoemde witte vlek tussen december 2019 en 2022 met bijna 20 procent (170.000 werknemers) is gedaald. De sociale partners zijn daarmee goed op weg om het aantal mensen zonder pensioenregeling in vijf jaar tijd te halveren. Dat is eind 2022 afgesproken in de Stichting van de Arbeid.

Aanvalsplan
De afname van de witte vlek betreft concreet 170.000 werknemers, terwijl het aantal werknemers in dezelfde periode is toegenomen met 265.000. De sociale partners spannen zich gezamenlijk in om het aantal werknemers zonder pensioenregeling medio 2027 te hebben teruggebracht tot 450.000 (ten opzichte van 2019). Daarvoor is een Aanvalsplan Witte Vlekken opgesteld, dat voortvloeit uit het Pensioenakkoord en in 2022 nog eens is aangescherpt.

Bewustwordingscampagnes
Die extra inspanningen werpen hun vruchten af, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van de nieuwe CBS-cijfers. De ondernemingsorganisaties verwachten dat de afname van de witte vlek de komende jaren doorzet door verdere maatregelen en initiatieven, onder meer vanuit het aangescherpte Aanvalsplan. Ze zijn zelf onder meer bezig met bewustwordingscampagnes richting werkgevers en hebben een pilot in voorbereiding om specifiek kleinere bedrijven te helpen een pensioenregeling voor hun medewerkers af te spreken.

Belangrijke arbeidsvoorwaarde
Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om hun medewerkers een pensioenregeling aan te bieden. Die verplichting is wel in vrijwel alle cao's opgenomen. Het zijn vaak heel kleine bedrijven of start-ups zonder cao die hierin nog niet voor hun medewerkers voorzien, aldus de ondernemingsorganisaties. "We begrijpen dat het bijvoorbeeld voor een klein bedrijf of start-up niet altijd makkelijk is om direct een pensioenregeling in te stellen en dat ondernemers bij de start van hun bedrijf vaak ook andere zaken aan hun hoofd hebben. Toch is het heel belangrijk om pensioenen goed te regelen, ook bijvoorbeeld voor het bieden van een goede nabestaandendekking. Een goede pensioenregeling is een belangrijke arbeidsvoorwaarde en zeker in deze krappe arbeidsmarkt een pré."

Eenvoudiger voor kleine bedrijven
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het voor kleinere bedrijven zonder deskundigheid in huis wel eenvoudiger moet worden om dat te doen, bijvoorbeeld door een standaardregeling die zij makkelijk voor hun werknemers kunnen kiezen. Zij wijzen er verder op dat de overgang naar de nieuwe Pensioenwet voor werkgevers het uitgelezen moment is om een pensioenregeling aan te bieden, als ze die nu nog niet hebben. Daarmee wordt het pensioen namelijk persoonlijker en inzichtelijker en zijn pensioenregelingen onderling veel gemakkelijker te vergelijken.

Bron: VNO-NCW

Publicatiedatum: