Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jeroen speelde 8 jaar online poker - nu loopt hij stage bij De Beersche Hoeve

"Ik besefte dat ik meer voldoening vind in een bijdrage leveren aan de maatschappij, in plaats van mijn energie te steken in poker." Jeroen Soons is 32 jaar en loopt voor de biodynamische opleiding Warmonderhof stage op Odin-boerderij De Beersche Hoeve.


Foto Odin

Hoe ben je in contact gekomen met de Beersche Hoeve?
"Ik was op zoek naar extra ervaring naast mijn stage bij de Genneper Hoeve in Eindhoven. De tuinderij daar is kleinschalig met verkoop in eigen winkel, en er wordt veel met de hand gedaan. Bij De Beersche Hoeve wordt er groente geteeld voor Odin, worden er meer machines gebruikt en ook wordt er aan veredeling en zaadvermeerdering gedaan. Het leek mij interessant om meer te leren over deze aspecten van de landbouw en zo mijn perspectief te verbreden."

Wat heb je hiervoor gedaan?
"Ik heb International Business Administration gestudeerd, maar ben daar in het derde jaar mee gestopt. Daarna heb ik 8 jaar professioneel online gepokerd en heb ik dus veel tijd voor de computer doorgebracht. Verder heb ik ook nooit iets van tuinieren gedaan, dus de landbouw is voor mij helemaal nieuw."

Waar komt de interesse in de (biodynamische) landbouw vandaan?
"De vraag 'hoe kunnen we voor iedereen gezond voedsel verbouwen, terwijl dit ook in harmonie gaat met de natuur?' vind ik erg interessant. Ik hoop dat ik op een gegeven moment van toegevoegde waarde kan zijn om dit op een gezondere en duurzamere manier te doen."

Wat is er aan je kijk op de wereld veranderd?
"Ik ben altijd erg competitief geweest en dat heeft mij ook gemotiveerd om professioneel te gaan pokeren. Dat heb ik lange tijd leuk gevonden. Maar bij poker is het zo dat als iemand wint, er een andere partij moet zijn die verliest. Op een gegeven moment ging dat me tegenstaan en ook het voornaamste doel van poker, om geld te verdienen, gaf me geen voldoening meer."

"Ik besefte dat ik meer voldoening kan vinden in het doen van dingen die een bijdrage leveren aan de maatschappij en die win-winsituaties creëren, in plaats van mijn energie steken in een zero-sum game als poker."

Wat is jouw connectie met biodynamische landbouw en zaadvaste rassen?
"Van gangbaar, biologisch en biodynamische landbouw heeft biodynamisch de strengste eisen voor bodembeheer, biodiversiteit, dierenwelzijn en het creëren van zelfvoorzienende kringlopen. Dat spreekt mij erg aan. Ik denk dat zaadvaste rassen een belangrijk onderdeel zijn van duurzame landbouw, omdat er dan minder afhankelijkheid is van winstgedreven zaadbedrijven. Verder heb ik me nog niet zo verdiept in de zadenwereld, maar ik hoop er hier bij De Beersche Hoeve meer over te leren."


Foto Odin

Je volgt nu een opleiding. Zou je iets meer kunnen vertellen over de opleiding die je nu volgt?
"Ik zit nu in het eerste jaar van de tweejarige deeltijdopleiding Biodynamische Landbouw bij Warmonderhof. Deze opleiding bestaat uit 1 dag les per week en 2 dagen stage op een boerderij, om zo een combinatie van theorie en praktijk te krijgen. Bij de deeltijdopleiding zitten vooral mensen die hiervoor eerst al een andere opleiding/carrière hebben gehad, dus dat zorgt voor een groep mensen met heel verschillende achtergronden, maar met een gedeelde interesse in duurzame landbouw."

"Er is ook een driejarige voltijd versie van deze opleiding, die meer gericht is op studenten die van de middelbare school afkomen en die tijdens hun opleiding ook op Warmonderhof wonen."

Wat heb je tot nu toe allemaal gedaan op De Beersche Hoeve?
"Ik heb nu zes dagen meegelopen en ik heb tot nu toe onder andere gezaaid, gewied, geplant, stokken van de bonen opgeruimd en tractor gereden. Verder ben ik er altijd op maandagen, waarop ook altijd wordt gereflecteerd over de afgelopen week en de planning van de komende week wordt besproken. Zo krijg ik ook mee wat er gebeurt op de dagen dat ik er niet ben."

Droom jij over de toekomst? Zo ja, hoe zien die dromen er dan uit?
"Ik hoop dat ik in de komende jaren heb uitgevonden hoe ik het beste iets bij kan dragen aan een duurzamere, gezondere samenleving. De landbouw spreekt mij op dit moment het meeste aan, maar ik heb nog geen idee wat ik (daarin) precies wil gaan doen. Mijn droom is misschien wel dat ik daar voor mezelf een duidelijker beeld van krijg."

Is er nog iets dat jij toekomstige vrijwilligers of stagiaires van De Beersche Hoeve zou willen meegeven?
"Er wordt gewerkt met een klein, enthousiast team en er is eigenlijk altijd wel iemand in de buurt aan wie je vragen kunt stellen. Dus er is alle mogelijkheid om dingen te leren!"

Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: