Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boer en tuinder in de mangel door bank, overheid én consument, zag Kadir van Lohuizen:

"Uiteindelijk betalen we geen eerlijke prijs voor ons voedsel"

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen begeeft zich tegenwoordig veel onder boeren en tuinders. Hij maakt er series over, zoals momenteel tv-serie Food for Thought. In tv-programma Buitenhof gaf hij zondag aan 'meer begrip voor de boeren te hebben gekregen'.

Dat komt, zo vertelt hij, omdat hij heeft gezien hoe 'ze in de mangel terecht zijn gekomen' en hoe ze jarenlang vanuit banken en overheid altijd maar moesten opschalen en nu daar een prijs voor moeten betalen. "Ze vinden dat ze geen perspectief hebben."

Het probleem van de sector ligt ook bij de consument, deelt Kadir in een onder meer door telers op sociale media gedeeld fragment. Hij noemt als voorbeeld de melkprijs. Die is te laag, al heel lang, terwijl 'we' het allemaal wel 'te duur' vinden. "Uiteindelijk betalen we geen eerlijke prijs voor ons voedsel. Er zal iets moeten veranderen in Nederland. We lopen echt wel tegen de grenzen aan."

In de tv-serie van Kadir ging hij al op bezoek in de VS en in China. Heel veel van ons voedsel komt immers van ver, gemiddeld reist ons voedsel 30.000 kilometer voordat het op ons bord ligt.

Volgende week is Kenia aan de beurt in de serie en ook Saudi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten zijn nog aan de beurt. Naast een tv-serie is er ook een tentoonstelling en een fotoboek gemaakt.

Eerder was Kadir al op toer in Nederland. Ook dat leverde een tv-programma op.

Publicatiedatum: