Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eindelijk een gezondere hagelslag"

Nieuw: Choco chunks op basis van dadels

Een aantal jaar geleden is Jurrian van Lenthe, de oprichter van startup No Sugar Daddies, gestart met het maken van chocopasta, op basis van dadels. Hij deed dat om gezonder zoet broodbeleg aan zijn eigen kinderen te kunnen geven. Steeds vaker kregen ze de vraag of ze ook hagelslag zonder toegevoegde suikers konden maken. En dat is nu eindelijk gelukt.

Gemiddeld eten Nederlanders 40 kilogram suiker per jaar, waarvan de helft (20 kilogram) toegevoegde suikers zijn, volgens het Diabetes Fonds. Bij kinderen ligt het deel toegevoegde suikers nog hoger, zij eten 26 kilogram toegevoegd suiker per jaar. Kortom, een gemiddeld kind eet zichzelf qua gewicht, in suiker, per jaar. Heel wat meer dan de 5% tot maximaal 10% van de dagelijkse energie behoefte die de wereldgezondheidsorganisatie adviseert om uit 'vrije suikers' te halen.

Het huidige assortiment hagelslag of chocovlokken bestaat voor het grootste deel uit suiker. Gemiddeld zit er in een pak hagelslag of choco vlokken zo'n 60 gram suiker per 100 gram. Dat kan een stuk beter, vond Jurrian. En niet alleen hij, maar steeds meer consumenten zijn op zoek naar gezonder, zoet broodbeleg. Bij No Sugar Daddies kreeg men steeds vaker de vraag of zij niet een gezondere variant konden ontwikkelen. Eerder lanceerden de mannen van No Sugar Daddies al 3 varianten chocopasta, op basis van dadels.

Maar een hagelslag maken op basis van dadels was nog niet zo eenvoudig. Meerdere stagiairs voeding en diƫtetiek hielpen afgelopen jaren bij de ontwikkeling. "De uitdaging zat 'm erin, om iets te maken wat een stuk gezonder is, maar ook lekkerder", geeft Jurrian aan. "Naast smaak is bij choco strooibeleg ook de knapperigheid belangrijk. Wij hebben gekozen voor een afwijkende vorm, lekker grote, platte chunks. Daardoor hoef je niet veel op je boterham te strooien, maar heb je wel een heel royale chocoladebeleving." En uiteraard moesten alle testrecepten ook gekeurd worden door een streng panel: de kinderen van de No Sugar Daddies. "Je kunt wel een heel gezond product maken, maar als de doelgroep het niet lekker vindt, gaat niemand het eten. Bij ons thuis zijn er 2 echte choco monsters en die moesten het natuurlijk ook goedkeuren."

De kinderen van de No Sugar Daddies gaven hun akkoord aan de uiteindelijke smaken: een extra pure variant en een 'original' variant in de smaak 'melkchocolade'. Deze choco chunks zijn net als de chocopasta's van No Sugar Daddies ook weer gemaakt op basis van dadels. Hierdoor bevatten de chunks gemiddeld de helft minder suiker ten opzichte van reguliere hagelslag en choco vlokken en bevatten ze juist veel meer vezels, mineralen en eiwitten. Beide varianten zijn biologisch gecertificeerd en helemaal plantaardig.

Vanaf februari liggen de choco chunks in steeds meer (bio)winkels in Nederland in de schappen.

Voor meer informatie:
Jurrian van Lenthe
No Sugar Daddies
hallo@nosugardaddies.nl
www.nosugardaddies.nl

Publicatiedatum: