Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schouten Europe en Agrifirm gaan samenwerken aan eiwittransitie

Schouten Europe en Agrifirm gaan dit jaar de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse soja- en veldbonen onderzoeken. Dit maken beide bedrijven bekend tijdens de start van de wereldpeulvruchtenweek (3-10 februari) waarbinnen ook de consumentenactivatie #BEANMEAL plaatsvindt.


V.l.n.r. op de foto: Toon Driessen (Schouten Europe), Rens Kuijten (Agrifirm), Henk Schouten (Schouten Europe), Michiel Meeuse (Agrifirm), Maureen de Haan (Agrifirm) en Peter Schouten (Schouten Europe)

Bean Deal
Agrifirm is een toonaangevend bedrijf in de agrarische sector. Het richt zich op het leveren van producten en diensten aan veehouders en telers om de productiviteit en duurzaamheid van landbouwbedrijven te verbeteren. Schouten Europe is een bedrijf dat zich specialiseert in de productie van vleesvervangers en andere plantaardige eiwitproducten. Het familiebedrijf speelt in op de groeiende vraag naar duurzame en plantaardige voedingsmiddelen. De samenwerking met Agrifirm is voortgekomen uit de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie.

Henk Schouten in een veld met Nederlandse sojabonen.

Nieuwe marktconcepten
"Agrifirm zet in op de eiwittransitie. Samen met ketenpartners en telers werken we aan nieuwe marktconcepten waarbij de teelt nagenoeg geen milieu-impact heeft. Dat leidt tot een betere biodiversiteit, waarbij het rendement voor de teler behouden blijft of zelfs verbetert", vertelt Rens Kuijten, Business Developer Plant-Based Solutions van Agrifirm.

"De afgelopen jaren zijn verschillende ketenprojecten gestart met de voedingsmiddelenindustrie gefocust op de teelt en verwerking van soja- en veldbonen tot ingrediënten voor plantaardige voeding. De samenwerking met Schouten sluit daar naadloos op aan", aldus Kuijten.

Henk Schouten (rechts) in gesprek met een Nederlandse teler.

Haalbaarheidsonderzoek
Henk Schouten van Schouten Europe: "Wij als Schouten hebben veel ervaring met het produceren van tempeh. In plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse soja- of veldbonen. We zijn blij dat we hierin samen met Agrifirm kunnen optrekken. In de samenwerking zal de kwaliteit en technische haalbaarheid van de verwerking van Nederlandse soja- en veldbonen worden onderzocht. Daarnaast wordt ook gekeken naar de commerciële haalbaarheid en mogelijke verdienmodellen voor alle partijen in de keten."

Pilot
Schouten vervolgt: "In 2023 zijn wij, met ondersteuning door Agrifirm, al een pilot gestart met 1 hectare (biologische) sojateelt bij telers in Woudrichem. Dit jaar worden nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij gaan verschillende rassen soja telen."

Nederlandse soja.

Tempeh
De Nederlandse peulvruchten worden dus gebruikt voor de vervaardiging van tempeh. Tempeh is een oeroude eiwitbron welke wordt verkregen door de fermentatie van sojabonen of andersoortige bonen. Tempeh is volledig plantaardig, bevat zo'n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, mineralen en vezels. Tempeh is licht verteerbaar en er worden vele gezondheidsvoordelen aan het product toegedicht.

Toekomstvisie
Schouten wil de Nederlandse consument via het horeca- en foodservicekanaal kennis laten maken met tempeh. Daarvoor zal ook samenwerking met restaurants worden opgezocht. "Tempeh is een interessant product voor chefs omdat ze er zelf nog van alles mee kunnen maken en het zelf op smaak kunnen brengen", vertelt Henk Schouten.

Het toepassen van lokaal geteelde eiwitten in haar producten is in lijn met de toekomstvisie van Schouten. "We zijn blij dat we hier nu samen met Agrifirm concrete stappen in kunnen zetten", besluit Henk.


Productontwikkelaars aan het werk in de R&D keuken van Schouten.

Pionier
Schouten startte in 1990 als pionier met de ontwikkeling van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen.

Ook ontwikkelt het bedrijf veel producten op basis van klantvraag. Op het gebied van Tempeh is Schouten ook zeer actief in India waar lokaal tempeh wordt geproduceerd om de Indiase bevolking te voorzien van kwalitatief hoogwaardige eiwitproducten.

Voor meer informatie:
Schouten Europe B.V.
Burgstraat 12
4283 GG Giessen
0183 44 63 90
info@schoutenfood.com
www.schoutenfood.com

Publicatiedatum: