Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Eiwit van Columbus' moet overstap naar plantaardige eiwittransitie mogelijk maken

Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd 'Eiwit van Columbus', draagt bij aan de eiwittransitie waarin ze een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.

Het project concentreert zich op peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, als belangrijke bronnen voor plantaardige eiwitproductie in Nederland. De sleutel tot succes ligt niet alleen in het optimaliseren van de teelt van deze gewassen, maar ook in het slim benutten van de vrijkomende reststromen.

Focus op sapfractie uit peulvruchten
Naar de teelt en de benutting van eiwit uit peulvruchten wordt al veel onderzoek gedaan, echter voor de verwaarding van de reststromen is tot nu toe veel minder aandacht. Het project richt zich specifiek op de sapfractie van de reststromen en de natte reststromen die ontstaan bij de verwerking van peulvruchten. Dit omdat voor de vezelfractie van plantaardige reststromen al veel verschillende toepassingen bekend zijn. Denk hierbij aan isolatie- en bouwmaterialen, biocomposieten en papier. Voor toepassingen van de sapstroom ligt de focus op personal care producten en bioplastics.

Duurzaam verdienmodel
Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een realistisch verdienmodel voor de teelt van peulvruchten. Dit model moet gunstig zijn voor zowel de boeren als de verwerkers van de reststromen. Door deze aanpak wordt niet alleen de eiwittransitie gestimuleerd, maar ook een bijdrage geleverd aan de circulaire en duurzame voedsel- en materiaalproductie.

Consortium van expertise
MNEXT werkt in dit project samen met HAS Green Academy, MNEXT (Avans), Curio, LuPeel, Vart, Stabican, Food for Skin, MAJOR21, Aromed, Dubbel Doel Flora en Royal Cosun. Dit partnerschap tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en experts uit verschillende vakgebieden is cruciaal voor het succes van het project.

Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bron: MNEXT

Publicatiedatum: