Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ekomenu introduceert True Price Voordeel

"Wat is de werkelijke prijs van onze maaltijd?"

Ekomenu introduceert het True Price Voordeel bij al haar recepten en maaltijdboxen. Zo wordt de impact op gezondheid en milieu transparant gemaakt voor de consument en de maatschappij. De consument kan nóg makkelijker gezonde keuzes maken en krijgt een beter inzicht in de potentiële impact van duurzamere voedselkeuzes. Dit is essentieel want de werkelijke kosten van ons eten zijn drie keer zo hoog als datgene we bij de kassa van de (online) supermarkt betalen, zo melden ze. Ekomenu is in de markt de eerste die deze innovatieve stap neemt, in samenwerking met de Robin Food Coalition.

Veel geld besparen op grote kostenposten
"De werkelijke kosten van ons eten, inclusief gevolgen voor de gezondheidszorg en milieu, zijn gigantisch. Per maand geeft een gemiddeld gezin € 550,- uit aan boodschappen. Daarnaast zijn er maatschappelijke kosten voor milieuschade (€ 385,-), schade aan de gezondheid (€ 605,-) voortkomend uit onze voedingspatroon en de agrofoodketen (bron: Verenigde Naties, FAO). Dit betalen wij allemaal via onze verzekeringspremies en belastingen."

Door de werkelijke kosten van een maaltijd inzichtelijk te maken kan de consument op basis van eigen keuze geholpen worden tot gezondere en verantwoorde eetkeuzes. Hierdoor kan er veel geld bespaard worden op welvaartsziekten en schade die ontstaat in water, bodem en klimaat. Directeur Jack Stroeken: "Exact om deze redenen introduceert Ekomenu als eerste wereldwijd het True Price Voordeel bij al haar maaltijden en maaltijdboxen. Door transparant te zijn over onze impact willen we gezond en duurzaam eten makkelijker maken. Dat is onze missie. Het doel is halvering van de werkelijke kosten, van de True Price. Op dit moment (januari 2024) realiseert Ekomenu gemiddeld 40% besparing van de gemiddelde nationale avondmaaltijd."

Deze stap van Ekomenu past in de samenwerking met de Robin Food Coalition. De Robin Food Coalition werkt aan het in kaart brengen van de maatschappelijke kosten en baten van de Nederlandse Landbouw in samenwerking met verschillende partners zoals de Rabobank, VNO-NCW en de Transitie Coalitie Voedsel. Voorzitter Volkert Engelsman van de Robin Food Coalition: "Een schitterende stap van Ekomenu op weg naar het nieuwe normaal waarin de maatschappelijke kosten transparant zijn."

True Price: waar staat dit voor?
Kortweg: True Price is de prijs van een maaltijd inclusief de milieu- en
gezondheidskosten. Wat je eet en hoe het is geproduceerd, heeft invloed op de gezondheid van onszelf en van onze omgeving: bodem, klimaat, biodiversiteit. Deze schade aan de omgeving en de gezondheidskosten zijn niet inbegrepen in de prijs die je betaalt aan de kassa. De consument betaalt deze schade wel via onze belastingen en ziektekostenpremies. Of, nog veel erger, we verschuiven de problemen naar toekomstige generaties.

Hoe is de True Price samengesteld?
True Price toont dus de werkelijke kosten van een maaltijd. De Verenigde Naties hebben berekend dat iedere € 1,- die je betaalt voor voedsel eigenlijk € 2,90 moet kosten. Volgens de VN komen er namelijk € 0,70 bij aan milieukosten en € 1,20 aan gezondheidskosten, tot slot moeten we nog € 0,10 economisch kosten rekenen (ziek zijn op werk bijvoorbeeld). Daarnaast heeft het Voedingscentrum berekend wat de voedselverspilling is bij de consument (9,5%). Deze officiële cijfers zijn ruwe berekeningen, mogelijk in de praktijk hoger en per land verschillend. Maar ze helpen ons enorm met in te schatten welke kosten je kunt besparen door anders te eten.

Bron: Ekomenu

Publicatiedatum: