Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gouden Windei voor Blue Band Roombeter

Blue Band Roombeter van producent Upfield is door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidende voedingsmiddel van 2023. Blue Band wint daarmee het Gouden Windei. 45% van de mensen die dit jaar hebben meegedaan aan onze publieksverkiezing hebben op Blue Band Roombeter gestemd.

De misleiding bij Blue Band Roombeter zit hem in hoe sluw de naam en verpakking van dit plantaardige alternatief op roomboter lijken. Roombeter schrijf je met een 'e' in plaats van een 'o', en het zit in een gouden wikkel en kuipje. "Handige marketingtruc" en "wat flauw dit!" zijn veelgehoorde commentaren die Foodwatch van boze consumenten heeft gekregen. In de 14 jaar dat Foodwatch het Gouden Windei uitgereikt heeft de organisatie nog nooit zoveel klachten over één product ontvangen.

Foto: Foodwatch

Plantaardig versus zuivel
Foodwatch juicht toe dat er steeds meer plantaardige alternatieven zijn die beter voor milieu en dieren zijn dan hun tegenhangers met zuivel! Het is heel goed dat er meer en meer plantaardige producten zijn die mensen met een allergie of andere eetwens wél kunnen consumeren. Deze varianten zitten gelukkig vaak in een duidelijk onderscheidende verpakking, zoals een zwarte wikkel of groen kuipje.

Reactie Upfield/Blue Band
“Er zijn mensen die Blue Band Roombeter kopen en denken dat het roomboter is. Wij begrijpen deze verwarring volledig als je het eenmaal hebt geproeft, want ja, het smaakt als roomboter en het smeert en kookt als roomboter. Maar het is helemaal geen roomboter. Nee, het is zelfs vele malen beter dan koeienboter. Het heeft namelijk minimaal 75% minder klimaatimpact. Per kilo bespaar je 13 kg CO2. (Dit klinkt waarschijnlijk ook verwarrend maar is toch echt zo). Daarnaast wordt er 59% minder land en 53% minder water verbruikt. Vandaar dat we ons product Blue Band Roombeter hebben genoemd. Met een E. Omdat het dus beter is voor het klimaat. We geven mensen de keuze om te genieten van heerlijke plantaardige producten en tegelijkertijd weten dat ze hun klimaatimpact hebben verminderd. Een win-winsituatie als je het ons vraagt!”, aldus Bas Michel, Country Lead Nederland bij producent Upfield.

Andere winnaars
Achter de overduidelijke winnaar eindigt Hero B'tween Protein als tweede met 19% van de stemmen. Heel veel consumenten vallen over de onzinnigheid van een duur 'speciaal proteïne' product, omdat het merendeel van de Nederlanders dagelijks al meer dan genoeg eiwitten binnenkrijgt. In een handje ongezouten pinda's zit bovendien meer eiwit dan in een reepje van Hero. Ook het feit dat de verpakking voor de helft uit gebakken lucht bestaat wordt Hero zwaar aangerekend. Hero heeft aangegeven dat in het nieuwe jaar een kleinere verpakking op de markt komt.

De derde plaats is dit jaar voor Danio Romige Kwark Pistachesmaak met 16% van de stemmen. Dit product van van Danone bevat geen milligrammetje verse pistachenoot. Wel staan er pontificaal twee enorme pisatchenoten óp de verpakking. De smaak komt van een natuurlijk aroma waarvan Danio niet wil zeggen wat de basis daarvan is.

Op de vierde plaats eindigt Apple Bandit 0.0 Cider van Heineken (12% van de stemmen) en op de vijfde en laatste plaats staat Lidl/Crownfield 7 Granen Ontbijt (8% van de stemmen).

Bron: Foodwatch

Publicatiedatum: