"Flinke besparing mogelijk door prijsvergelijkingen"

Kosten van een maaltijdboxmaaltijd ligt gemiddeld op 5,99 euro

Met de komst van enkele nieuwe aanbieders van maaltijdboxen op de Nederlandse markt en ook omdat het wel weer eens tijd was, dook maaltijdbox vergelijker Foodboxen.nl wederom in de cijfers om uit te zoeken wat een gezin jaarlijks kwijt is aan een abonnement op bijvoorbeeld HelloFresh, Marley Spoon, Dinnerly of Ekomenu.

In het onderzoek van Foodboxen.nl is gekeken naar een gezin van 4 personen dat 40 weken per jaar een maaltijdbox afneemt met 3 gerechten per week. Dit omdat in vakanties en tijdens feestdagen de maaltijdboxen vaak worden gepauzeerd en we in het vorige onderzoek met dezelfde voorwaarden hebben gewerkt. Verder is gekeken naar het totaalplaatje van de maaltijdboxen, dus alle prijzen zijn inclusief bezorging en zonder kortingen.

Uit de data komt het volgende naar voren:

  • Gezinnen zijn jaarlijks gemiddeld €2877 kwijt aan een maaltijdbox abonnement voor 4 personen met 3 maaltijden per week;
  • Dat komt neer op gemiddeld €719 per persoon per jaar;
  • Per persoon per maaltijd is dat €5,99;
  • Dinnerly is het voordeligst met €4,77 per persoon;
  • De gemiddelde maaltijdbox kost €71,92 in 2023
  • Focus je bij de keuze van een maaltijdbox puur op budget? Dan bespaar je tot wel €1100,- door de prijzen naast elkaar te leggen.

Mensen kiezen vaak bewust voor een specifieke maaltijdbox, waarbij ze letten op verschillende aspecten zoals de prijs, gezonde voeding, bewust eten, of het volgen van specifieke diëten. Er bestaan zowel premium maaltijdboxen, zoals bijvoorbeeld Green Chef, als budgetvriendelijke opties, zoals Dinnerly. Klanten kunnen ook hun keuze voor een maaltijdbox baseren op factoren zoals tijdsbesparing, gemak, en bron van culinaire inspiratie.

Volgens de meest recente gegevens van het Nibud, die in juli 2023 zijn gepubliceerd, bedragen de dagelijkse minimale kosten voor een warme maaltijd €2,65 voor vrouwen en €2,78 voor mannen. Het is belangrijk op te merken dat nadrukkelijk de minimale kosten zijn.
Volgens de meest recente becijfering van het Nibud (juli 2023) zijn de dagelijkse minimale kosten voor een warme maaltijd voor een vrouw €2,65 en voor een man €2,78. Dit zijn nadrukkelijk de minimale kosten. Opvallend is dat bij de laatste meting van dit onderzoek, de kosten nog €2,25 bedroegen, wat neerkomt op een stijging van 23,6%. Gedurende dezelfde periode zijn de prijzen van maaltijdboxen gemiddeld met 16,4% gestegen. Desalniettemin kan het boodschappen doen in de supermarkt nog steeds een voordeligere optie zijn.

Hoe kun je besparen op een maaltijdbox?
Het loont om af en toe over te stappen van maaltijdbox aanbieder, althans als je kiest voor de prijs. De meeste maaltijdboxen zoals HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, Green Chef en Dinnerly hebben welkomstkortingen en / of heractiveringsaanbiedingen. En door zo nu en dan eens bij een andere aanbieder te kijken kom je er ook achter welke maaltijdbox het beste aansluit bij jou wensen.
Zo nu en dan pauzeren en afwisselen met de markt en supermarkt of een budget weekje kan de kosten ook drukken. Het zijn allemaal flexibele abonnementen die je wekelijks kan pauzeren en ieder moment stop kan zetten. Meer maaltijden per week levert vaak ook een lagere prijs per maaltijd op.

Alle data van het onderzoek zijn hier te downloaden

Klik hier voor het hele onderzoek

Bron: Foodbox.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven