Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voorzorgsprincipe wordt met voeten getreden bij deregulering van nieuwe genetische technieken"

Het schrappen van nieuwe gentechnologie uit de huidige wetgeving zou niet alleen ernstige gevolgen hebben voor onze landbouw en ecosystemen. Het zou ook voorbijgaan aan het voorzorgsprincipe, hoewel dat de leidraad van het milieubeleid moet zijn. Een juridisch advies dat onlangs is gepubliceerd door het advocatenkantoor GGSC, in opdracht van de parlementaire fractie Bündnis 90/Die Grünen, laat zien hoe de voorgestelde deregulering van zogenaamde 'Nieuwe Genomische Technieken' (NGT's) het voorzorgsbeginsel schendt.

Martin Häusling, woordvoerder landbouwbeleid van de Groenen in het Europees Parlement en lid van de Commissie milieu en gezondheid, is de Groene die verantwoordelijk is voor de parlementaire werkzaamheden met betrekking tot het dereguleringsvoorstel. Hij zegt het volgende: "Het juridisch advies over het dereguleringsvoorstel van de EU-Commissie voor nieuwe gentechnologie laat duidelijk zien dat het voorzorgsbeginsel met voeten wordt getreden. De mogelijke effecten van de introductie van genetisch gemodificeerde organismen in gevoelige ecosystemen worden genegeerd, consumenten wordt de mogelijkheid ontnomen om zelf te beslissen of ze genetisch gemodificeerd voedsel willen eten of niet. Ook 'nieuwe GGO's' moeten streng gereguleerd blijven. Voorzorg is beter dan nazorg, de gevolgen van de ongecontroleerde verspreiding van genetisch gemodificeerde planten zou absoluut onverantwoord zijn. De bijbehorende risico's zijn de gepropageerde voordelen - die nog steeds slechts wishful thinking zijn - niet waard."

Karl Bär, voorzitter van de Groenen in de Bondsdagcommissie voor voedsel en landbouw, zegt hierover het volgende: 'Het voorstel van de Europese Commissie om nieuwe gentechnologische methoden in de landbouw te dereguleren is zo slecht dat een rechtszaak hiertegen goede kansen van slagen zou hebben. Ons juridisch advies heeft aangetoond dat het voorstel in strijd is met het voorzorgsbeginsel dat in de EU-verdragen wordt voorgeschreven. Het voorzorgsprincipe houdt in dat risico's worden beoordeeld en beheerd. Maar de Commissie wil alle maatregelen afschaffen om milieu- en gezondheidsrisico's voor planten die met nieuwe gentechnieken zijn gemodificeerd, te beoordelen en af te wenden. De afschaffing van een beoordeling is in elk geval ook in strijd met de bepalingen van het Protocol van Cartagena, dat de EU heeft ondertekend."

Het juridisch advies van GGSC is (in het Duits) hier te vinden.

Publicatiedatum: