Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Hof kraakt Nederlands toelatingsbeleid pesticiden

Op 25 april heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan. De manier waarop Nederland de toelating van bestrijdingsmiddelen uitvoert is in strijd met de wet. Het is de verwachting dat de bestuursrechter deze uitspraak zal volgen. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zal haar beleid bij toetsing en toelating dan moeten aanpassen.

© Viorel Dudau | Dreamstime.com

Het Ctgb negeert volgens PAN (Pesticide Action Network) in een aantal gevallen belangrijke schadelijke effecten en hanteren niet de meest moderne wetenschappelijke inzichten. Dit is volgens het Europese Hof in strijd met de Europese verordening op dit gebied. Het Ctgb zal haar onderzoeksbeleid flink moeten aanpassen.

  • Het Europese Hof heeft bepaald dat het CTGB de bepalingen van de Europese pesticidenwetgeving niet goed uitvoert.
  • Het Ctgb moet een nieuwe pesticide wel degelijk onderzoeken op hormoonverstorende werking. Het gaat bij de toelating om een nieuw middel, en dat moet in zijn geheel worden onderzocht, op alle schadelijke effecten.
  • Onderzoek moet niet alleen aan de hand van protocollen worden gedaan. Alle, maar meest actuele beschikbare betrouwbare wetenschappelijke en technische kennis moet bij de beoordeling betrokken worden.
  • Als een ander Europees land een middel heeft goedgekeurd, kan Nederland daarvan afwijken als blijkt dat dit land niet de meest recente wetenschappelijke inzichten heeft toegepast.
  • Daarnaast herinnert het Hof eraan, dat de bescherming van de gezondheid van mens en dier en van het milieu voorrang moet hebben op de verbetering van de teelt van planten.

Hans Muilerman van het Pesticide Action Network zegt: "Deze uitspraak is een steun in de rug voor burgers die zich verzetten tegen het spuiten met pesticiden in hun woonomgeving. Het argument: 'het middel is goedgekeurd door het Ctgb dus het is veilig' staat op losse schroeven nu het Europese Hof heeft vastgesteld dat het toelatingsbeleid niet voldoet aan de Europese wetgeving."

De zaak was aangespannen door PAN Europe, een organisatie die zich verzet tegen de toelating van steeds weer nieuwe chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden). PAN heeft in 2020 bij de Nederlandse bestuursrechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) verzocht om vernietiging van de goedkeuring van 3 nieuwe chemische pesticiden voor de Nederlandse markt: Closer, Dagonis en Pitcher.

Klik hier voor meer informatie.

Het Arrest van het Hof is hier te lezen.

Publicatiedatum: