Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Erfbijeenkomst: Hoe ziet de toekomst van een agrarisch bedrijf eruit?

Op donderdag 7 september organiseerden Udea en ZLTO een inspirerende erfbijeenkomst. Naast ketenpartners, boeren, producenten, leveranciers en klanten waren ook overheidsinstellingen uitgenodigd. Het doel van de bijeenkomst is om meer inzicht te geven in ketensamenwerkingen en iedereen te betrekken in een duurzame voedselketen voor de toekomst. Een belangrijk speerpunt voor Udea. Centraal stond het koolstofboerenproject dat wordt uitgevoerd met ondersteuning van het Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) en Ploutos.

De bijeenkomst werd georganiseerd op het biologisch-dynamische bedrijf van Harrie van den Elzen. Zijn appelboomgaard in het Brabantse dorp Zeeland is naast een toepasselijke locatie voor alle onderwerpen op de agenda, ook een hele logische keuze. Harrie is vooruitstrevend in ontwikkelingen voor biodynamische landbouw en teelt al jaren verschillende producten voor Udea. Tijdens de bijeenkomst was er ruimte om samen met alle aanwezigen het gesprek aan te gaan over hoe een agrarisch bedrijf van de toekomst eruit hoort te zien. Tevens werden de kansen besproken om alternatieve verdienmodellen houdbaar te maken.

Van productsamenwerking naar bedrijfssamenwerking
Steven IJzerman, Kwaliteitsmanager bij Udea en organisator van het evenement: “Persoonlijk vind ik het erg mooi om te zien hoe er nú al wordt samengewerkt met telers en boeren. We stimuleren telers bijvoorbeeld om een bredere vruchtwisseling te telen door niet één product af te nemen, maar een breed scala. Dat zorgt onder andere voor een gezondere bodem, balans op de akker en tegelijkertijd voor een stabiele afzetzekerheid voor de teler. Door op dit niveau samen te werken ontstaat er een sterker en stabiel bedrijfsmodel. Daarnaast werken we met een vaste club boeren en telers aan het compenseren van CO2-uitstoot middels Carbon Farming. Middels het koolstofboerenproject garanderen we de participerende boeren een duurzame samenwerking en dat is natuurlijk ook een prettige gedachte voor de volgende generaties boeren van deze familiebedrijven.”

Verschillende relevante sprekers
Er ontstond een fijne dynamiek waarin met alle genodigden werd bekeken, hoe elke partij kan bijdragen aan het creëren van een duurzaam en gezond bedrijf binnen de agrarische sector. Verschillende sprekers kwamen tijdens de erfbijeenkomst aan het woord.

Luuk van Wezel van ZLTO vertelde op welke wijze telers baat kunnen hebben bij digitalisering. Denk daarbij aan de borging van de CO2-vastlegging en hoe deze makkelijk inzichtelijk te maken is, zonder dat het een administratieve last wordt. Hiervoor is een extra module gemaakt in het BedrijfsBodemWaterPlan, een plan dat wordt aangeboden door ZLTO.

Heleen Klinkert, coördinator van het koolstofproject vanuit Nieuw Groen gaf samen met koolstofboer Gerrit Marsman van Ekoboerderij De Eerste inzicht, in hoe er samen met Udea aan het koolstofboerenproject is gewerkt. Gerrit: “De relatie tussen telers en Udea is sterker geworden doordat er gezamenlijk op lange termijn afspraken zijn gemaakt op het gebied van koolstof-vastlegging. De uitbetaling voor de CO2-credits gebruiken we weer om ons eigen bedrijf verder te verduurzamen, door bijvoorbeeld de inkoop van duurzame brandstof.”

Marieke Lameris vertegenwoordigt samen met teler Andre Jurrius (ook bekend van Puur NL rode bieten) Lekker Lupine. Het doel van Lekker Lupine is om de lupineboon weer populair te maken en dit op te nemen in het teeltplan van telers. Een fantastische peulvrucht, maar nog erg onbekend bij telers, verwerkers en consumenten. Het is hierbij een zoektocht hoe dit product meer geliefd te maken, waardoor het ook een kans heeft als vast onderdeel in het teeltplan.

Rondleiding over de biodynamische boomgaard
Na de presentaties geeft Harrie van den Elzen een rondleiding over zijn boomgaard. Tijdens de rondleiding vertelt Harrie vol passie over de inspanningen die hij levert voor de oogst van de bijzondere appel- en perenrassen op zijn bedrijf. Praktische voorbeelden over waterbesparing vanwege druppelirrigatie en de natuurlijke bestrijding van fruitvliegjes met lokstoffen gaven de gasten inzicht. De mooie grondkleur en bloeiende natuur maakt direct duidelijk dat dit biodynamische bedrijf iets bijzonders is. De rondleiding van Harrie eindigt bij de bijenkasten van Bijenbaas. Wouter Hasekamp, imker bij Bijenbaas: “We werken op verschillende manieren aan meer biodiversiteit. Met de bijen en de honing hebben we er in enkele jaren voor gezorgd dat er veel meer nieuwe natuur in Nederland is gekomen. Juist door dit soort samenwerkingen met telers creëren we een perfecte balans op de boerderij.”

De dag werd afgesloten met een biologische lunch en energieke napraat. Met een tas vol nieuwe ideeën, nieuwe contacten en nieuwe kansen, maar ook met een tas vol appels, honing en ander leuk aandenken gingen alle gasten huiswaarts. De groep met aanwezigen bestond uit beleidsmakers van het Ministerie van LNV, de provincies, Stichting Demeter, de ketengroepen van Biohuis, BioNederland, BioWinkelVereniging en BioNext. Maar ook met ketenorganisaties als de BeanDeal, Transitie Coalitie Voedsel en Fairmatch waren aanwezig.

Voor meer informatie:
Udea
De Kempkens 1000
5465 PR Veghel
0413 256700
[email protected]
www.udea.nl

Publicatiedatum: