Hans van Keulen, Terschellinger Cranberries:

"We verwachten tot 4 keer meer cranberry's"

Tholen - Op Terschelling is deze week de pluk van de cranberry's weer van start gegaan. Deze vruchten, die in de natuur op het eiland groeien, worden jaarlijks door Terschellinger Cranberries verzameld en de oogst ziet er voor komend seizoen zeer goed uit, zo stelt Hans van Keulen van Terschellinger Cranberries. "Het is boven verwachting veel, waardoor we ook wat eerder van start zijn gegaan met de pluk", legt hij uit.

Maandag zijn zo'n 20 plukkers op verschillende plekken op het eiland gestart met de oogst en met de hitte van deze week is dat soms een behoorlijk uitdaging. "Het is op zich al een monnikenwerk", vervolgt Hans, "deze temperaturen doen daar nog een schepje bovenop, dus het is een beetje oppassen. Echter lijkt het allemaal niet voor problemen te zorgen. We plukken tot alles op is en ik verwacht met de huidige oogst dat dit nog zo'n 8 tot 10 weken door zal gaan. Ik verwacht toch vier keer meer volume dan verleden jaar, dus hier staat een vrolijke man", lacht Hans.

Het is ieder jaar even afwachten hoe de oogst eruit gaat zien. Dat is in de gewone vollegrondsteelt natuurlijk al zo, maar de cranberry’s groeien volledig in de natuur, waardoor je nog meer afhankelijk bent van de grimmen van het klimaat. "We hebben niets in te brengen over wat er gebeurt. We mogen niet eens vorst bestrijden. Dat is ook bijna niet te doen, want de cranberry's groeien op zo'n 100 tot 150 plekken op het eiland. Het is dus elk jaar weer een verrassing hoe het eruit ziet. Toch weten we dat na een minder jaar het daaropvolgende jaar weer meer kan geven. Dat is dit jaar het geval. Bovendien is er veel regen gevallen, wat voor de groei van de cranberry's goed is."

Kwalitatief zien ze er, zo stelt Hans, dan ook dik in orde uit. Het bedrijf levert de cranberry's aan een groot deel van de biologische winkels in Nederland en België. "We zitten bij de Odin's, Udea's en Ekoplaza's van deze wereld. Dat is echter wel voornamelijk verwerkte cranberry's in bijvoorbeeld sap, compote of saus." Over de vraag in Nederland naar dit relatieve nicheproduct hoeft de ondernemer ook niet te klagen. "Bij een gemiddelde biologische winkel liggen er in Nederland toch al snel zo'n 30 producten waar cranberry's in verwerkt zijn. Het is hier al redelijk goed opgepikt. Als je dan bijvoorbeeld naar een Duitsland kijkt, waar er hoogstens 2 cranberryproducten beschikbaar zijn, mogen we niet klagen."

"Aan de andere kant is het in de versmarkt wel een ander verhaal. Daar hebben we nog wel een slag in te maken. Het is een redelijk intense smaak en men lijkt niet zo goed te weten wat ze ermee moeten", gaat Hans verder. "Rond de feestdagen is er wel interesse, maar dat is een beetje uit Amerika over komen waaien met de 'cranberry sauce' bij Kerst etc. Dan begint de vraag pas te komen, maar het is natuurlijk bijzonder dat je zo'n mooi versproduct in september/oktober al beschikbaar hebt en ze pas in december gekocht worden. Daar moeten we wel naar kijken."

Terschellinger Cranberries moet voornamelijk concurreren met het product uit de Verenigde Staten en Canada. "Hoewel het niet echt concurreren is, hoor. 95 procent van het wereldvolume komt uit die landen, dus zij bepalen simpelweg ook de markt. Wij moeten het doen met ons verhaal. Als je kijkt naar de grotere merken in de supermarkt heeft het meestal vrij weinig met cranberry's te maken. Dat sap uit de Verenigde Staten is voornamelijk suiker. Ons sap is zuurder, maar dat komt omdat het puur is. Het is een intense, maar pure smaak. Dat verhaal moet je vertellen en zo moet je het langzaam uitbouwen. Zo kunnen wij onze plek op de markt verdienen", besluit Hans.

Foto's Terschellinger Cranberries

Voor meer informatie:
Hans van Keulen
Terschellinger Cranberries
Mersakkersweg 5
8894 KX Formerum
Tel.: 0562 448800
info@terschellingercranberry.nl
www.terschellingercranberry.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven