Hoe kan de biologische sector verder verduurzamen?

Biohuis gaat in opdracht van het ministerie van LNV een advies uitwerken over acties die concreet kunnen worden ingezet om biologische landbouwers verder te verduurzamen. Bijvoorbeeld meer natuurinclusief, of op het gebied van dierenwelzijn. Dit advies wordt in het najaar verwacht. Dat schrijft demissionair minister Piet Adema als reactie op vragen van de vaste Kamercommissie.

Dit sluit volgens de minister aan bij de actie uit het actieplan biologische landbouw: "LNV nodigt de biologische sector uit om in gesprek te gaan over de vraag hoe zij zich in de toekomst verder kan verduurzamen en wat er volgens hen nodig is om als sector onderscheidend te blijven en richting te blijven geven aan de toekomst.”

Er zijn de afgelopen tijd verschillende gesprekken gevoerd met Biohuis en het EKO-keurmerk over de wens om onderscheidend te blijven. Ook de aanbevelingen van het Groenboerenplan zijn besproken.

Biologische aanbod in de retail
De minister kreeg ook vragen over het stimuleren van biologisch in de supermarkt. Er zijn momenteel geen afspraken tussen het Rijk en retailers in de voedingssector om de consumptie van biologische productie te stimuleren. Wel werden er in het kader van het landbouwakkoord gesprekken gevoerd over het aanbod van duurzame, waaronder biologische producten. De minister schrijft ook dat er op dit moment geen juridische grondslag is om een specifieke groep vrij verkrijgbare voedingsmiddelen verplicht aantrekkelijker aan te bieden of vergelijkbaar met tabaksproducten achter gesloten deuren te houden. Ook is er momenteel geen juridische grondslag om een supermarkten te verplichten om een bepaald percentage van hun aanbiedingen en reclames op biologische producten te laten zijn.

Verder benoemt de minister dat er na de zomer een pilot start om uit te zoeken hoe een minimumpercentage biologische producten in publieke keukens vormgegeven kan worden. Klik hier voor meer informatie daarover.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven