46 Belgische organisaties vragen in open brief om een verbod op glyfosaat

Een coalitie van in totaal 46 organisaties roept de Vlaamse, Waalse en federale regering in een open brief op tot een totaalverbod voor glyfosaat. Hiermee willen ze burgers, landbouwers en het leefmilieu beschermen tegen de blootstelling aan de risicovolle stof. BioForum is één van de ondertekenaars.

Het gebruik van de glyfosaat is al sinds 2018 verboden voor particulieren. 46 organisaties, waaronder alle ziekenfondsen, UNICEF, milieu- en landbouworganisaties zoals Bond Beter Leefmilieu en BioForum, en gezondheidsorganisaties zoals de Vlaamse Parkinsonliga en Kom op Tegen Kanker, vragen nu om een totaalverbod. "Wij vragen dat België later dit jaar op Europees niveau tegen de verlenging van de vergunning van glyfosaat stemt, en ook zelf haar verantwoordelijkheid neemt en de verkoop en het gebruik door professionele gebruikers verbiedt in eigen land. Het nationaal pesticidenplan dat het beleid voor de komende vijf jaar bepaalt, zit in de laatste fase waardoor het nu dringend tijd is voor de verschillende regeringen om kleur te bekennen. Wanneer er geen zekerheid is dat bepaalde stoffen veilig zijn voor de gezondheid en het milieu, moet het voorzorgsprincipe overheersen", klinkt het.

Dit jaar moet Europa beslissen of de onkruidbestrijder in gebruik mag blijven op basis van een nieuwe risicobeoordeling. De ondertekenaars vragen aan de beleidsmakers om hun verantwoordelijkheid op te nemen door tegen een verlenging van de vergunning van glyfosaat te stemmen, en ook meer ondersteuning te geven richting een landbouwsysteem met minder pesticiden.

Lees hier de volledige open brief.

Bron: BioForum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven