Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lekker Lupine op de BioVelddag 2023

"Het moment om te investeren in eiwitrijke gewassen?"

Is lupine het nieuwe gouden gewas van Nederlandse bodem? “Dit is het moment om te investeren in eiwitrijke gewassen”, vertelt Marieke Laméris, co-founder van Lekker Lupine. “De vraag naar plantaardig eiwit groeit enorm”. Samen met biodynamische akkerbouwer André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof ziet Marieke de potentie van lupinebonen als hoogwaardig eiwitrijk gewas van Nederlandse bodem.

Om de teelt en consumptie van lupine op de kaart te zetten, richtten ze Lekker Lupine op. Nu organiseren en coördineren ze met een groeiend team de teelt, kennis en afzet van Nederlandse lupine. “Trots zien we dat het areaal van lupine toeneemt. Dit jaar zaaien zeven biologische telers lupine in.” Daarmee zijn we al veel ervaringen rijker om van te leren.

Het gouden boontje
André Jurrius teelt sinds 2008 lupine. Linda Calciolari, werkzaam op de Lingehof, vertelt: “Lupine is goed aangepast op de Nederlandse bodem en klimaat. Ook is het direct geschikt is voor menselijke consumptie. Door de bloemen is het niet alleen een mooi gewas, maar ook heel aantrekkelijk voor bestuivers, zoals hommels. Naar de waarde voor de natuur loopt nu ook een onderzoek naar.”

Een gouden toekomst
Ondanks de potentie van lupine, is de vraag beperkt. Geïmporteerde soja domineert nog steeds de markt voor plantaardig eiwit. De kennisontwikkeling over de teelt van lupine en de veredeling zijn achtergebleven. “Deze vraagstukken zijn niet van vandaag op morgen opgelost, daarom werken wij met Lekker Lupine hard aan het optimaliseren van de teelt van lupine. Maar ook de consument mist kennis. Daarom stimuleren we ook de korte keten en afzet”, aldus Marieke. Linda voegt toe: “Het verhaal is eigenlijk hetzelfde voor alle plantaardige eiwitgewassen. Wij zoeken met Lekker Lupine naar complementariteit en diversiteit in de biologische en biodynamisch keten”.

Lekker Lupine op de BioVelddag 2023
Op woensdag 5 juli is de team van Lekker Lupine aanwezig om hun ervaring in de biologische teelt, waarde creatie, en de afzet van het eiwitrijke gewas toe te lichten. "En mogelijk telers inspireren?"

Aanmelden voor de BioVelddag 2023 kan nog uiterlijk tot medio mei as. Er zijn verschillende deelnamepakketten, alle mogelijkheden zijn te vinden op www.biovelddagen.nl

De BioVelddag blijft gratis toegankelijk voor bezoekers en start om 13.00 uur. Aanmelden als bezoeker is niet nodig.

De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor aanmelden: www.biovelddagen.nl 

Voor meer informatie:
Lekker Lupine
06 250 446 44
[email protected] 
www.lekkerlupine.nl 

Publicatiedatum: