Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jasper Brinks, Agrifirm:

"De biologische voederbiet: krachtvoervervanger en aanvulling op bouwplan"

De voederbiet is een mooie energiebron die goed past in een biologisch melkveerantsoen met (voornamelijk) gras. Voederbieten zijn een zeer smakelijk product en verhogen over het algemeen de voeropname aan het voerhek, zo meldt Agrifirm. De teelt en bewaring vragen wel enige aandacht. Specialist biologische akkerbouw van Agrifirm Jasper Brinks, heeft daarom een aantal tips en wetenswaardigheden op een rij gezet.

Beeld: Dreamstime

Voor biologische akkerbouwers kan de teelt van voederbieten een welkome afwisseling in het bouwplan zijn. Agrifirm kan bemiddelen bij de afzet, door akkerbouwer en veehouder bij elkaar brengen, door als tussenpersoon op te treden of door de bieten in te kopen van de akkerbouwer. "Biologische veehouders die op zoek zijn naar voederbieten, kunnen hier natuurlijk ook gebruik van maken. Om de transportkosten voor de veehouder laag te houden, zoeken we zoveel mogelijk naar lokale afzet. Ook bieden we de mogelijkheid om de bieten te laten spoelen."

Aandachtspunten voor het perceel

  • Zorg voor een pH van minimaal 5,8.
  • Het perceel mag geen storende lagen bevatten en moet voldoende draagkracht hebben om in oktober of november te kunnen oogsten.
  • Pas op met pas gescheurd grasland vanwege emelten en ritnaalden.
  • Voederbietenteelt is minder geschikt voor veengrond en zware klei.
  • Houd een vruchtwisseling aan van 1 op 8.

Rassenkeuze
"Bij de rassenkeuze van voederbieten moet men rekening houden met gevoeligheid voor rhizoctonia (lichte gronden zijn gevoeliger voor deze schimmel) en rhizomanie (grondgebonden virus, vooral aanwezig op percelen waar in het verleden suikerbieten zijn geteeld).:

"Rassen met een lager drogestofgehalte zijn geschikt om vers te voeren. Dit zijn de klassieke voederbietrassen, die grotendeels bovengronds groeien, zoals Brunium. Daardoor zijn ze geschikter voor zware grond, maar ook op lichte grond passen ze prima. Deze rassen leveren wel veel tonnen. De zogenaamde feed-beets lijken iets meer op suikerbieten. Dit zijn rassen met een hoger drogestofgehalte. Deze rassen passen beter als de bieten worden ingekuild."

Voor de biologische teelt heeft Agrifirm het ras Brunium (bio geprimed) beschikbaar, een ras dat rhizoctonia-tolerant is. Voederbieten zijn een categorie 2-gewas, dus niet ontsmet, niet biologisch zaad mag worden gebruikt, als er een ontheffing is aangevraagd.

Zaaien van voederbieten

  • Men dient bieten tussen 20 maart en 10 april, bij een bodemtemperatuur van 8-10°C, te zaaien. "Bietenzaad heeft weinig kiemenergie, help het zaad daarom met voldoende warme grond.
  • Zaai minimaal 110.000 zaden per hectare, op 2 tot 3 centimeter diepte.
  • Zorg voor een goed vlak zaaibed, dat vergemakkelijkt het schoffelen en eggen.

Bestrijding van onkruid en ziekten

  • Voldoende vruchtwisseling (1 op 8) zorgt voor een zo laag mogelijke ziektedruk. Voldoende bemesting maakt de plant weerbaarder tegen ziekten en plagen.
  • Emelten en ritnaalden smullen van de voederbiet, kies daarom bij voorkeur niet voor gescheurd grasland om voederbieten te verbouwen. Er zijn wel producten op de markt op de plant weerbaarder te maken tegen deze larven. Vraag je adviseur om advies.
  • De ziektes rhizoctonia, rhizomanie, (valse) meeldauw en bladvlekkenziekte komen voor bij voederbieten. Overleg met je BioTeam-adviseur voor passende maatregelen.
  • Onkruidbestrijding vóór opkomst van het gewas is mogelijk door te eggen of te branden. In een later stadium adviseren we schoffelen met vingerwieders tussen de rijen.

Bemesting

  • Bemest voederbieten met 30 tot 40 m3 drijfmest per hectare. Kies je liever voor vaste mest, bemest dan in het najaar of vroeg in het voorjaar.
  • Verstrek een aanvullende kaliumgift van 150 tot 200 kilogram per hectare.

Oogsten en bewaren

  • Voederbieten kun je oogsten vanaf begin november. Eerder oogsten kost opbrengst.
  • Oogst de bieten bij voorkeur door ze alleen te onbladeren en niet te ontkoppen. Ontkopte bieten hebben een hoger risico op aantasting door schimmels waardoor de bewaarbaarheid sterk terugloopt. Schieters zijn minder goed te bewaren.
  • Bewaar de bieten op een hoop in de open lucht. Dek ze bij vorst af dekken met kuilkleden of -folie.
  • Voederbieten zijn prima in te kuilen, liefst in combinatie met een droog product, zoals snijmais, gras of bijproducten. 

Voederbieten voeren

  • Zorg dat de voederbieten geen zand bevatten wanneer je ze gaat voeren. Het is eventueel mogelijk om ze te laten spoelen tijdens het transport.
  • Verse bieten zijn te voeren tot maximaal 1 april. Ingekuilde bieten zijn jaarrond te voeren.
  • Koeien vinden voederbieten zeer smakelijk, ze nemen veel op aan het voerhek. Een rantsoen met voederbieten bespaart op de hoeveelheid krachtvoer.

Voor meer informatie:
Agrifirm
088 488 10 00
info@agrifirm.com   
www.agrifirm.nl 

Publicatiedatum: