Aandeel biologisch licht gedaald in 2022

Tomaten, witlof en appel hardlopers in Belgische supermarkten

In België komt bijna 20 procent van de supermarktomzet verse groenten voor rekening van tomaten. Uien en witlof staan op plaats 2 en 3 als omzetmakers. Bij fruit gaat het om banaan, appel en aardbei. Dit komt naar voren uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van NielsenIQ data. 

Na Duitsland is België de tweede buitenlandse afzetmarkt voor de Nederlandse handel in groenten en fruit. "Dus alle reden om meer te weten te komen over de Belgische consumentenmarkt", zo schrijft GroentenFruit Huis.

Witlof hoog genoteerd
In tegenstelling tot Nederland is in België minder goede informatie beschikbaar over consumentenaankopen of supermarktverkoop van groenten en fruit. NielsenIQ heeft wel de beschikking over omzetcijfers van supermarkten. In de top-10 supermarktomzet verse groenten valt de hoge notering van witlof op. Zo wordt er meer uitgegeven aan witlof dan aan bijvoorbeeld paprika's en champignons. Ook courgette staat opvallend in de top-10. In Nederland scoort deze groente lager. Het aandeel biologisch binnen verse groenten (excl. gesneden groenten) kwam in 2022 uit op 9 procent. In 2020 was het aandeel nog 10 procent.

Bio licht gedaald
In de top-10 fruitomzet staat kiwi (plek 4) hoog genoteerd. Peer (11) staat net buiten de top-10. Verder valt op dat mango bij onze zuiderburen wat minder goed scoort dan bij ons. 6 procent van de fruitomzet kwam in 2022 op conto van biologisch fruit. Het aandeel biologisch is licht gedaald vergeleken met 2021 en 2020. 

Gesneden sla
In 2022 bedroeg de Belgische supermarktomzet van vers gesneden groenten (4e Gamme) ruim €160 miljoen. Hierbij ging het om zo'n 60 procent salades. Overige groenten, zoals roerbakgroenten, zijn goed voor 17 procent van de omzet gevolgd door rauwkost met een aandeel van 11 procent. In Nederland doen gemaksgroenten het beter dan in België. Zo is in Nederland ruim 35 procent van de totale supermarktomzet voorgesneden groenten, terwijl het in België gaat om 13 procent.

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.