Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: 1450 biologische bedrijven stopten in 2022

"In 2022 stopten 1450 biologische bedrijven in Oostenrijk met biologische landbouw en hebben ze hun controlecontract met hun controleorganisatie opgezegd", laat Wolfgang Pirklhuber, woordvoerder van de Interessengemeinschaft der Bio-Kontrollstellen Österreichs (IG), de koepelorganisatie van de Oostenrijkse biologische controleorganisaties, weten.

"In absolute aantallen was de terugtrekking het grootst in Stiermarken met 284 bedrijven, gevolgd door Salzburg met 247 bedrijven en Neder-Oostenrijk met 236 bedrijven", voegt Maria Geitzenauer, plaatsvervangend woordvoerder van de IG, eraan toe.

Tegenover de onttrekkingen staan natuurlijk nieuwe toetredingen in 2022 en begin 2023. Deze nieuwe inschrijvingen bedragen in totaal bijna 850 bedrijven, wat betekent dat er begin 2023 een negatief saldo is van 700 bedrijven, leggen de woordvoerders van de controle-instantie uit.

Interessant zijn ook de regionale verschillen: het negatieve saldo is het hoogst in Salzburg met min 182 bedrijven en het laagst in Vorarlberg met min 5 bedrijven. Een duidelijke daling van het aantal bedrijven is waar te nemen in de provincies Salzburg, Stiermarken, Tirol en Karinthië, alleen in Wenen (+10) en Neder-Oostenrijk (+2) is er een licht positief resultaat.

Het totale aantal biologische bedrijven in Oostenrijk bedroeg eind 2022 26161 bedrijven. Van deze bedrijven hadden 584 biologische imkers geen areaal. "Het totale aantal bedrijven dat onder de inspectie valt, ligt dus ongeveer 10% hoger dan de ondersteunde biologische bedrijven volgens ÖPUL", legt Pirklhuber uit.

De redenen voor de onttrekkingen in sommige regio's moeten nog nader worden geanalyseerd, maar omvatten zeker niet alleen het natuurlijke vertrek door pensionering en bedrijfsbeëindiging. De IG noemt als redenen bijvoorbeeld strengere eisen op het gebied van weidebeheer, strengere nieuwe documentatie-eisen voor kleine bedrijven en relatief kleinere prijsverschillen tussen biologisch en conventioneel in de landbouwsector.

Gezien de huidige ontwikkelingen zijn de biologische controle-instanties ervan overtuigd dat er nieuwe impulsen nodig zijn voor de biologische sector om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van het Oostenrijkse biologische actieplan tot 2030 en dus ook die van de Europese Green Deal voor Oostenrijk worden bereikt.

Bron: IG

Publicatiedatum: