Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

"Het is lente, en ons land kleurt wederom bruin"

"Vorig jaar schreef ik een blog met de titel 'Het is lente en ons land kleurt bruin'. Ook nu kleuren op veel plaatsen in Nederland de akkers weer bruin. Ofwel op vele akkers in ons land wordt nog steeds kwistig met Roundup gespoten ondanks de kwalificatie van de WHO dat Roundup mogelijk kankerverwekkend is", vertelt Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, in een toegestuurde blog. "Er gaan berichten rond dat LTO en leveranciers de boeren adviseert om de velden waar ze glyfosaat gebruiken zo snel mogelijk onder te ploegen om burgers geen aanleiding tot vragen en verzet te bieden tegen het gebruik van deze onkruidverdelger. Nu doet de industrie ons geloven dat er een nieuw wondermiddel is om de hoeveelheid landbouwgif te verminderen, namelijk de nieuwe generatie genetisch gemodificeerde organismen. Maar het is oude wijn in nieuwe zakken en juist een grote bedreiging voor verduurzaming van de landbouw.

Eerst even terug: Terwijl neuroloog Bas Bloem nog steeds onvermoeibaar het land doortrekt om de verontrustende relatie te tonen tussen gebieden met veel inzet van bestrijdingsmiddelen en de pandemische toename van de ziekte van Parkinson, lijkt dat onze politici nog niet uit de slaap te houden. Zelfs de boeren die zelf de grootste risico’s lopen, steken de kop nog ver in het zand.  De gevolgen van onze verslaving aan landbouwgif en een overmaat aan kunstmest zijn breed en verstrekkend.  Het Europese SPRINT onderzoek presenteerde onlangs een zeer verontrustend onderzoek waarbij 170 verschillende stoffen werden gevonden in ontlasting, urine en bloed van boeren en omwonenden, maar ook in huisstof, bodem, water en lucht.  Ook bij bio-boeren werden veel van deze stoffen gevonden, maar wel in 10 keer lagere concentraties. Hoogleraar bodemkunde in Wageningen Violette Geissen verzuchtte dat we ‘omringd zijn door een wolk van pesticiden’.

Introductie van nieuwe ggo’s vormt de volgende bedreiging
In beleidsdossiers begint er wel iets te schuiven, bodem en water moeten leidend worden. Nu nog richting de praktijk. Want ondertussen is er een geraffineerde lobby gaande om deregulering van nieuwe genome technieken mogelijk te maken als zogenaamde uitruil om dan minder landbouwgif te hoeven gebruiken. Wij hebben vanuit het groenboerenplan de feiten over de historie en de gehypte beloften van deze nieuwe technieken die het gangbare verdienmodel op gang moet houden nog eens op een rijtje gezet. Het zit vol oneigenlijke argumenten.  https://www.stichtingdemeter.nl/uploads/waarom-crispr-gereguleerd-moet-blijven-def.f80604.pdf 

Alleen maatregelen die bijdragen aan het uitfaseren van chemische middelen en een kleinere veestapel met beperkt krachtvoergebruik,  kunnen zorgen voor een veerkrachtig landbouwsysteem. Met als basis een hoge biodiversiteit en inzet op bodemvruchtbaarheid. Zie ook de punten uit het groenboerenplan (www.groenboerenplan.nl) die middels het Biohuis ook op de hoofdtafel voor het landbouwakkoord op tafel liggen. Laat de feiten daar spreken. De grote beloften vanuit de agro industrie die ons al decennia in de greep houden, doen niets aan het fundament van een gezond voedselsysteem.  Ik eindig met de slotzin van mijn column vorig jaar.  'No soil, no food'. Een schone taak voor de bio-beweging en ieder van ons om hierin leiderschap te tonen."

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

Publicatiedatum: