Smolik Obst- und Gemüse

"Goede vraag naar rucola en Franse slasoorten"

"De vraag naar rucola is momenteel groot en zal in de nabije toekomst waarschijnlijk weer toenemen", aldus Enrico Smolik, directeur van het gelijknamige bedrijf uit Freiburg. Aangezien Smolik z'n producten bij verschillende telers inkoopt, kan hij bijna het hele jaar door rucola aanbieden.

"Wij bieden vooral product uit de kas aan, omdat rucola in de vollegrond gevoelig is voor bruine vlekken en daarom bespoten moet worden. Daarom is telen in de kas veiliger, vooral omdat rucola heel goed groeit onder bepaalde lichtomstandigheden. De prijzen voor rucola moesten iets worden verhoogd, maar het gaat slechts om ongeveer 0,50 euro, omdat er niet veel verwarming aan te pas kwam," zegt Smolik. Rucola wordt op de markt gebracht in verpakkings-eenheden van 12 stuks.

Goede vraag naar slasoorten uit Frankrijk
Het bedrijf biedt ook diverse bladsalades aan, zoals Lollo Rosso en Lollo Bionda, eikenbladsla, gemengde sla en andere producten uit Frankrijk, waar een goede vraag naar is. Tot nu toe hebben de protesten in Frankrijk de leveringen uit dit land niet beïnvloed. "Er was eerder het probleem dat er in de winter kleine vertragingen waren door het weer. Zo was het in het zuiden van Frankrijk soms te koud, waardoor de sla pas later geoogst kon worden en het transport vertraging opliep."

Ook de weersomstandigheden in de zomer van 2022 hadden gevolgen voor het assortiment van Smolik. "We hadden wat knelpunten in de zomer, vooral wat sla betreft. Terwijl het ene bedrijf problemen had met droogte, stond bij een ander bedrijf het veld onder water. Daardoor moesten we soms terugvallen op product uit de Pfalz, wat voor ons in de zomer vrij ongebruikelijk is. Wij hebben echter nog steeds kunnen leveren en werken met partners die ons altijd kunnen helpen. Gelukkig zijn onze klanten vrij flexibel als het gaat om productkeuze."

Hoge prijzen voor groenten uit Spanje
"Dit jaar zijn de prijzen extreem gestegen door de situatie in Spanj, vooral voor groenten uit de glastuinbouw. Je maakt verschrikkelijk veel omzet, maar de winst is beperkt, omdat we de kosten niet kunnen doorberekenen."

Sinds enkele weken biedt Smolik ook groene en gele paprika's uit Nederland en België aan, waarbij het assortiment wordt aangevuld met rode paprika's uit Spanje. "Die laatste hebben we nog steeds in ons assortiment omdat het prijsverschil met Nederlandse producten soms 5 euro bedraagt. Er is ook vraag naar Marokkaanse tomaten. De prijs is vrij stabiel, omdat er nog steeds geen of heel weinig producten uit België en Nederland komen."

Biologisch aandeel van vijf procent
Omdat het bedrijf ook levert aan schoolcateraars, die op hun beurt bestellingen krijgen van de stad Freiburg, nam Smolik ook steeds vaker biologische producten op in het assortiment. "Het biologische aandeel is voor ons ongeveer vijf procent. Sinds september kunnen we biologische appelen uit de regio verkopen, maar ook de hoeveelheden biologische bananen nemen toe. Omdat de groothandelsmarkt in Freiburg ook betrokken is bij de Food Council, bieden we bovendien evenementen en workshops aan waarin we de thema's biologisch, duurzaamheid en regionaliteit behandelen."

De sfeer op de groothandelsmarkt beoordeelt hij als goed. "We zijn als een kleine familie. Natuurlijk is er concurrentiedruk, maar we steunen elkaar hier allemaal."

Voor meer informatie:
Enrico Smolik
SMOLIK Obst- und Gemüse GmbH
Robert-Bunsen-Str. 7
79108 Freiburg, Duitsland
Tel.: +49 (0)761 59035960
e.smolik@smolik-obst.de
www.smolik-obst.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven