Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Holmbeck: "Behoorlijk grote markt die deze belangrijke bewegingen samen kunnen nastreven"

Denemarken investeert 45 miljoen euro in plantaardig biologisch voedsel

Het Deense parlement heeft besloten een fonds op te richten om ervoor te zorgen dat Denemarken meer plantaardig voedsel kan produceren - en dat de Denen er in de toekomst veel meer van eten. Het fonds heeft een bedrag van 675 miljoen Deense kronen - zo'n 90 miljoen euro en moet Denemarken helpen om toonaangevend te worden in de productie van plantaardige voedingsmiddelen, zodat consumenten in binnen- en buitenland er meer voor kunnen kiezen wanneer ze hun boodschappenmandje in de hand hebben.

50 procent van het fonds is bedoeld voor biologische productie van plantaardige voedingsmiddelen. Paul Holmbeck schrijft in een reactie op het parlementsbesluit dat dit fonds tekenend is voor de nauwe samenwerking tussen de biologische en de plantaardige sector. "Organic Denmark heeft een transformatief beleid voorgesteld om de verschuiving naar meer plantaardige landbouw en maaltijden te versnellen. Dit ondanks de sterke vertegenwoordiging van biologische melkveehouders, zuivelbedrijven en vleesproducenten in haar ledenbestand. De discussie was levendig. Het doel is nu 'minder maar betere' dierlijke producten, waarbij alle dieren een goed leven leiden, in de open lucht onder de best mogelijke biologische omstandigheden. En waar grazende dieren bijdragen aan de koolstofonttrekking en bodemregeneratie die zo goed zijn gedocumenteerd door klimaatonderzoek."

Ondanks de verschillen is samenwerking belangrijk. "De plantaardige beweging zal geen dierlijke biologische producten omarmen. En de biologische beweging zal niet de hele veganistische agenda omarmen. Maar er zijn enorme mogelijkheden voor samenwerking op gemeenschappelijke doelen, en een behoorlijk grote markt die deze belangrijke bewegingen samen kunnen nastreven."

Klik hier voor de gehele blog van Paul Holmbeck.

Publicatiedatum: