Australische bio-sector snakt naar regelgeving

De belangenorganisatie Australian Organic Limited (AOL), dringt er bij de Australische politiek op aan dat er regelgeving nodig is rondom de biologische landbouw en productie. Volgens de AOL raken biologische producenten en bedrijven steeds gefrustreerder door de trage totstandkoming van een dringend noodzakelijk regelgevend kader.

De organisatie heeft onlangs bijna 20 parlementsleden en belanghebbenden uit het hele land ontmoet om de aandacht van de beleidsmakers te vestigen op de kwestie die de biologische sector, ter waarde van ruim 2 miljard dollar, volgens hen onnodig blijft belemmeren.

Ernstige beperkingen
Het ministerie van Landbouw herziet sinds begin 2019 het binnenlandse kader voor de biologische industrie, waarbij Australië een van de laatste ontwikkelde landen ter wereld is die geen binnenlandse regelgeving voor biologische producten hebben. Dit belemmert biologische bedrijven volgens AOL de toegang tot lucratieve internationale markten en betekent daarnaast potentiele misleiding van lokale consumenten door verkeerde etikettering.

Volgens Niki Ford, CEO van AOL is de sector in toenemende mate verbijsterd over het gebrek aan vooruitgang en het onvermogen van de beleidsmakers om veranderingen door te voeren die 'volkomen in overeenstemming zijn met het gezond verstand.' Er zijn wel wat positieve gesprekken met parlementsleden, maar al met al duurt het erg lang. 

"Dit is een sector die een aanzienlijke bijdrage levert aan het welzijn van de mens en de planeet en aan de Australische economie, maar AOL werkt al vier lange jaren samen met de regering aan de invoering van binnenlandse regelgeving", aldus mevrouw Ford. "Ondanks dit langdurige gesprek en het overtuigende bewijs dat verplichte binnenlandse regelgeving de beste oplossing is, blijven de Australische biologische producenten en bedrijven verstoken van een oplossing voor een probleem dat grote gevolgen heeft, maar heel eenvoudig kan worden opgelost door middel van een verstandige regelgeving - een regelgeving waar de sector zelf om schreeuwt."

Nog steeds zonder antwoord
"AOL heeft sinds februari 2019 serieuze gesprekken gevoerd met regeringen en het ministerie, en werkbare en effectieve aanbevelingen gepresenteerd voor de beste weg vooruit, maar we blijven nog steeds zonder antwoord," zei mevrouw Ford. "We weten dat Australië enkele van de strengst gecertificeerde, beste en veiligste biologische voedingsmiddelen en producten ter wereld produceert, maar we worden nog steeds gehinderd door deze kwestie.

Bron: AOL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.