Josep Moragas van Unió Nuts (Spanje):

"De prijs van biologische amandelen is fors gedaald"

Over enkele maanden zal de Nationale Amandeltafel, die verschillende actoren uit de Spaanse sector verenigt (telersorganisaties en verwerkende industrie), een nieuwe oogstraming opstellen voor 2022/23, zo vertelt Josep Moragas, commercieel directeur van Unió Nuts. De reeds bestaande prognoses geven echter een complex beeld. Het Spaanse ministerie van Landbouw kondigde in oktober immers al aan dat de productie met 44% zou dalen ten opzichte van vorig seizoen en met 40% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. 

"In tegenstelling tot wat men zou verwachten, gezien de aanzienlijke productiedaling, zijn de prijzen dit jaar slechter dan die van voorgaande jaren. Er is immers een overaanbod, grotendeels als gevolg van de grote voorraad van vorig seizoen. En de situatie is eigenlijk niet anders in de verschillende herkomstgebieden, zoals Californië", zegt Josep. "Het overaanbod is opmerkelijk. De markt weet dat en neemt een afwachtende houding aan. Inkopers zien natuurlijk dat de prijzen elke dag nog verder dalen."

"In voorgaande jaren is er ook veel gespeculeerd geworden en werd er veel meer aangekocht dan strikt noodzakelijk was. Het product was goedkoop en de aankopen lagen hoog. De verwachting was dat bij een lage oogst de prijzen zouden stijgen, maar dit is dus niet het geval. En de consumptie, gezien de algemene situatie van de economie, lijkt te lijden onder de koopkrachtdaling. Amandel is niet meteen het goedkoopste product."

Amandel is verreweg de belangrijkste exportnoot voor Spanje, dat de op een na grootste exporteur van dit product ter wereld is. Met 110.300 ton bestond bestond 92% van de Spaanse notenexport vorig seizoen uit amandel. Dit jaar is het nog een groot vraagteken wat er gaat gebeuren op exportgebied.

"De handel verandert niet zomaar van vandaag op morgen", beweert Josep, "zeker niet voor een bedrijf als het onze dat gespecialiseerd is in producten op maat van de klant. We exporteren meer dan 70% van onze amandelen en dat zal wel zo blijven."

"Bovendien wordt het overgrote deel van onze exportproducten gemaakt met 100% Spaanse amandelen. In feite werken we om vele redenen met Spaanse amandelen, maar hun gedifferentieerde kwaliteit en de duurzaamheid van het gewas wegen zwaarder dan andere marktfactoren", zegt de commercieel directeur van de grootste notencoöperatie in Spanje. Unió Nuts telt meer dan 8.000 leden verspreid over de gewesten Aragón, Catalonië, de Balearen, de Valenciaanse Gemeenschap, Castilla-La Mancha, Murcia en Extremadura.

De coöperatie factureert € 55 miljoen per jaar. Amandel en hazelnoot zijn de belangrijkste producten. Het verwerkt en vermarkt zo'n 5.000 ton amandelen per jaar. "Ons aanbod is gebaseerd op verwerkte producten – in wezen gaat het om het roosteren van de amandelen –, op maat gemaakt volgens de eisen van de klant. Onze kwaliteit is door IFS gecertificeerd met het Higher Level. Hiervoor hebben we een zeer professioneel team en mechanische apparatuur uitgerust met de beste en nieuwste technologie."

"Ook voor onze boomgaarden worden steeds de beste opties bestudeerd. We werken aan de implementatie van regeneratieve tuinbouw, we bevorderen generatievernieuwing met de integratie van jonge telers en we proberen te vermijden dat ze het platteland verlaten en naar de steden trekken", vertelt Josep Moragas. 

Laag aanbod en weinig vraag naar biologische amandelen 
Regeneratieve tuinbouw en biologische teelt zijn twee zeer relevante segmenten voor de sector in Spanje, wereldleider in biologische amandelteelt. In Andalusië bevindt zich 43% van het Spaanse biologische amandelareaal. In 2021 was dit gewest nog goed voor 33,8% van de Spaanse amandeloogst, maar de productiedaling wordt er dit seizoen geraamd op niet minder dan 57%, waardoor er ook veel minder biologisch product beschikbaar zal zijn in Spanje. "De lagere productie valt echter samen met een buitengewone daling van de vraag, in die mate zelfs dat de enige officiële veiling die momenteel prijzen afgeeft, die van Reus is. Op de andere veilingen is er nauwelijks activiteit en ze publiceren geen prijzen. En verrassend, maar waar: de prijs is met € 2 per kilo gedaald en ik durf niet te zeggen dat aan de daling al een einde is gekomen." 

Voor meer informatie:
Josep Moragas
Director Comercial
Unió Nuts
Tel: +34 977 330 055 (Spanje)
www.unio-nuts.coop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.