Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als je duurzaamheid en gezonder eten wilt bevorderen kun je verduurzaming van foodservice niet aan de markt overlaten"

André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over

André Brouwer draagt aan het eind van dit jaar zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over. "Ik heb ruim elf jaar gewerkt om de meest duurzame restaurants van Nederlands een betrouwbaar, landelijk platform te geven. Met veel mooie en inspirerende contacten! Het was pionieren. Inmiddels mag gezegd worden dat het EKO-keurmerk Horeca het enige integrale duurzaamheidskeurmerk is in de food service en misschien wel de hele foodsector. Het gaat over de agro-ecologische kwaliteit en de diervriendelijkheid van de gebruikte ingrediënten, zoals verankerd in het Europese biologische keurmerk, maar via minimumnormen en self-assessments met jaarlijkse verbeterdoelen ook over zaken als plofkip, wild, wilde vis, water, energie, afval, sociaal, voldoende aanbod van vegetarisch enzovoorts. Onderwerpen die voor de consument ook bij biologisch horen maar die niet wettelijk gekoppeld zijn aan het bio-keurmerk", zo blikt André terug.

André Brouwer bezocht bio-slager Theo Pronk tijdens Gastvrij Rotterdam 2022.

Hij erkent dat het niet makkelijk was. "In de supermarkt zie je de stem van de duurzame consument meteen terug in de kassaverkopen, maar in de horeca werkt die consumentenpull veel indirecter. Waar horeca culinair gezien een trensetter is in voedingsland, loopt de sector mede daardoor in de verduurzaming juist achter. Wat ook niet helpt is dat de meeste koks en restaurateurs in hun opleiding niets hebben meegekregen over biologisch of duurzaamheid. Foodservice is goed voor 35% van alle consumptieve uitgaven in food. Als je duurzaamheid en gezonder eten wilt bevorderen kun je verduurzaming van foodservice niet 'aan de markt overlaten' zoals jarenlang in Den Haag het adagium was. Denemarken is in dit opzicht het lichtende voorbeeld met een gratis label voor bijna 3.500 EKO-gecertificeerde locaties."

André hoopt zijn kennis en ervaring nog te kunnen gaan inbrengen in toekomstig nieuw landelijk overheidsbeleid, al zal de nadruk liggen op regionaal, zoals zijn rol als voorzitter van Slow Food Achterhoek en Stichting Horecatalent Achterhoek. "Het e-learningplatform EKOken.nl - gratis voor iedereen die bij een EKO-restaurant werkt - blijf ik voorlopig onderhouden."

Publicatiedatum: