Hoge energierekening motiveert tot besparen en verduurzamen

Momenteel maakt 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de verhoogde gas- en stroomprijzen. Besparen op de eigen energierekening en op het gasverbruik. Dat zijn dan ook de belangrijkste redenen om energie te besparen en om koop- en huurwoningen te verduurzamen. Dit blijkt uit het tweede MeMo2-trendonderzoek van november over duurzaam wonen dat is uitgevoerd voor Centraal Beheer, onderdeel van Achmea.

Het trendonderzoek is gehouden onder 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een huur- of koopwoning. Naast ieders inzet om direct te willen besparen op de energie-uitgaven, zijn veel woningeigenaren gemotiveerd om duurzaamheidsmaatregelen te nemen om de woningwaarde te behouden. Dit gaat samen met tijdig onderhoud om later achterstallige kosten te voorkomen. Bovendien leidt een verbetering van het energielabel, dat is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering, in sommige gevallen tot lagere hypotheeklasten en maakt het een woning over het algemeen beter verkoopbaar.

Energiebewustzijn omhoog
In reactie op de hoge energieprijzen gaat nu een derde van mensen bewuster om met gas, water en stroom. Zo'n 20 procent – met name jongeren – deed dit altijd al, zodat inmiddels meer dan de helft van de huishoudens hier actief mee bezig is. Voor 39% van degenen die bewuster omgaan met hun verbruik vanwege de energieprijzen, betekent het dat zij de verwarming lager zetten, Dat was relatief makkelijk dankzij het warme herfstweer. Ruim een kwart doucht korter om op warmwatergebruik te besparen. De zorgen over hoge energietarieven nemen toe met de leeftijd. 55-Plussers zijn het meest bezorgd, maar ondernemen nog weinig actie. Daar speelt mee dat gemiddeld 29% nog een lopend contract heeft. Bij 55-plussers ligt dat op 37%, waardoor er nog geen echte prijsprikkel is om het zuiniger aan te doen.

Onvoldoende geld
Grootste struikelblok om de woning te verduurzamen, is nog steeds: onvoldoende geld. Dit speelt bij een-derde van de ondervraagden. Ook is een flink deel afhankelijk van verhuurder of huiseigenaar om tot actie te komen. De roep om subsidies blijft groot, maar het regelen ervan is volgens velen ‘gedoe’. Daarom gebruikt maar liefst twee-derde eigen geld om verduurzaming van de woning te bekostigen. Rond 18% maakt daarbij wel gebruik van subsidie. Circa 15% financiert verduurzaming van hun woning via de hypotheek. Dit omvat met name starters die 6% extra kunnen meefinancieren voor verduurzaming.

Hulp bij verduurzamen woning
Voor het verduurzamen van hun woning maken Nederlanders graag gebruik van hulp van de overheid: 79% vindt dit belangrijk. En ook op steun van bedrijven (66%). De rol van de werkgever bij verduurzaming noemt slechts 32% belangrijk, terwijl hier wel een kans ligt. Via bijvoorbeeld een Klimaatbudget, zoals bij Achmea, om verduurzaming bij medewerkers te stimuleren. Dit draagt bij aan lagere uitgaven, milieubesparing en hogere medewerkerstevredenheid. 

Om te ontdekken hoe bewoners kunnen starten met verduurzamen, heeft Centraal Beheer een online scan ontwikkeld die zich eenvoudig laat invullen. Met behulp van deze uitkomsten zijn drempels weg te nemen in de financiering en is hulp te bieden bij het aanvragen van subsidies.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven