Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanpassing TEK gaat glastuinbouw nog lang niet ver genoeg

De eind oktober aangekondigde Tegemoetkoming Energiekosten is aangepast. Voor glastelers is de maximale steun opgehoogd van 62.000 naar 160.000 euro. Ook is de drempel verlaagd. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet, heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. 

Glastuinbouw Nederland heeft opnieuw teleurgesteld gereageerd. Het valt op dat LTO Nederland positiever is over de aanpassingen. LTO spreekt van 'een belangrijke verbetering' nu de toegangsdrempel is verlaagd. Wel wijst men erop dat de TEK voor de glastuinbouw alsnog verre van toereikend is.

De TEK-regeling is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat, stelt Glastuinbouw Nederland. "Niet alleen trekt het kabinet hiermee de stekker uit de energietransitie, maar ook leidt dit tot minder lokaal, Nederlands aanbod aan betaalbare groente, fruit, bloemen en planten."

In aanloop naar het Kameroverleg over de TEK-regeling op donderdag 10 november roepen Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en Plantum het kabinet derhalve opnieuw op om maximaal gebruik te maken van de steunmogelijkheden die Europa biedt. 

"Maak optimaal gebruik van Europese mogelijkheden"
Momenteel kan de Nederlandse tuinbouwketen in de TEK geen aanspraak maken op de steunmaatregelen die de Europese Commissie voor energie-intensieve bedrijven biedt, stipt Glastuinbouw Nederland aan. Andere lidstaten, zoals Duitsland, bieden deze mogelijkheid wel. "Dit leidt tot een oneerlijk speelveld en concurrentieverlies, omdat de kostprijzen voor Nederlandse telers fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent."

LTO Nederland vindt dat er binnen het eerder gecommuniceerde budget van 3,1 miljard nog voldoende ruimte is om het maximale subsidieplafond verder te verhogen naar minimaal 500.000 euro. 

"Kies voor een TEK op maat"
Zonder passende steun zal het productaanbod in de Nederlandse schappen verschralen, met hogere rekeningen aan de kassa, voorspelt Glastuinbouw Nederland. "Een TEK op maat is nodig om als glastuinbouw de energielasten op korte termijn draagbaar te maken en de transitie op de lange termijn in te zetten." Naast het toepassen van de EU-steunmogelijkheden, verzoekt het tuinbouwcluster het kabinet daarom de TEK-maxima voor de tuinbouw gelijk te schakelen met het reguliere mkb.

Daarnaast belemmeren de hoge toegangsdrempel en drempelprijzen het effectief gebruik van de TEK-regeling. Het tuinbouwcluster stelt daarom voor de toegangsdrempel en drempelprijzen voor stroom en gas in de TEK te verlagen. Tevens roept het op de TEK zo spoedig mogelijk open te stellen om telers snel zekerheid te geven voor investeringen in de energietransitie en betaalbare tuinbouwproductie komende winter. Ook LTO Nederland doet die oproep.

Minimum verbruik en drempelprijs
De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.  

Naast LTO en Glastuinbouw Nederland hebben ook VNO-NCW en MKB-Nederland gereageerd. Zij zeggen 'blij' te zijn met de verlaging van de toegangsdrempel. "Daarmee wordt de regeling bereikbaar voor tienduizenden ondernemers in de energie-intensieve sectoren die anders niet geholpen zouden zijn." Wel moet het plafond van 160.000 euro omhoog en in lijn worden gebracht met wat omringende landen doen en wat de EU mogelijk maakt, vinden beide partijen. Ook missen de ondernemingsorganisaties oplossingen voor de basisindustrie. 

Publicatiedatum: