Bestraling aangetoond in biologische zaden, kruiden en specerijen uit India

Biologische zaden, kruiden en specerijen uit India kunnen bestraald zijn. Skal heeft diverse meldingen ontvangen dat er bestraling is aangetroffen in deze producten. Bestraling is niet toegestaan volgens Verordening (EU) 2018/848 artikel 9.4. Als straling is aangetoond in biologische producten, verliezen deze hun biologische status en dient er melding te worden gemaakt bij Skal.

Extra analyseren
Bedrijven die biologische zaden, kruiden en specerijen uit India importeren, opslaan of verhandelen, lopen het risico dat er bestraling is toegepast op deze producten. Zij kunnen bij een erkend en geaccrediteerd laboratorium extra laten analyseren op bestraling en doorstraling. Als bestraling aangetoond wordt, is het verplicht Skal hiervan op de hoogte te stellen. De batch verliest direct zijn biologische status. Bij twijfel of een biologisch product bestraald is, kan melding worden gemaakt via mijn.skal.nl.

Onderzoek
Tot nu toe ontving Skal alleen meldingen over bestraling van biologische zaden, kruiden en specerijen uit India, maar mogelijk wordt straling ook toegepast op biologische producten uit andere landen. Skal onderzoekt de binnengekomen meldingen samen met andere controle organisaties om bestraling van biologische producten te voorkomen.

Voor meer informatie: info@skal.nl en www.skal.nl 

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven