"Toekomst zaaien en toekomst geven aan grond"

Komend weekend is de laatste kans dit jaar om te Toekomst Zaaien. Op zaterdag 22 oktober kan men meehelpen wintergraan zaaien op De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse (bij Gent). Op zondag 23 oktober kan bij De Zaderij in Bant (Noordoostpolder) een andere ervaring opgedaan worden: het zaaien van walnoten. 

Toekomst Zaaien is ruim vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van het voedsel: de zaden. "Bij De Zaderij in Bant heeft boerin Tineke Alberts gekozen voor iets nieuws: het zaaien van walnoten. Dertig jaar geleden heeft Tinekes moeder met een vooruitziende blik een aantal walnotenbomen gezaaid. Dit zijn inmiddels grote bomen die een belangrijke rol vervullen op de boerderij. Ze geven beschutting, schaduw en voedsel aan mensen en dieren en met hun grote wortelstelsel hebben ze een positieve invloed op de bodemkwaliteit en het grondwater." In navolging van haar moeder gaat Tineke nu hetzelfde doen: "Met het zaaien van vijftig walnoten voor nieuwe walnotenbomen, gaan we ons heel letterlijk met de toekomst verbinden", aldus Tineke.

Landbouwgrond veiligstellen
De BD-Vereniging en BD Grondbeheer hebben in samenwerking met biologische koekjesmaker Farm Brothers een nieuw aspect toegevoegd aan het evenement: toekomst geven aan grond. "Dankzij donaties van burgers verwerft BD Grondbeheer sinds 1978 landbouwgrond en stelt deze zonder winstoogmerk ter beschikking aan biodynamische, regeneratieve en/of natuurvriendelijke boeren. Met elke € 7,- stelt BD Grondbeheer weer een vierkante meter grond veilig voor de toekomst. Als je dit bedrag tijdens Toekomst Zaaien doneert, ontvang je een pak koekjes (ter waarde van € 3,50) van Farm Brothers cadeau. Je kunt ongelimiteerd meedoen. Kinderen krijgen knutseltips voor een kijkje-onder-de-gronddoos en een kleurplaat mee naar huis zodat ze spelenderwijs kunnen kennismaken met bodemleven en biodiversiteit."

Waar en wanneer Toekomst Zaaien?

  • Zaterdag 22 oktober om 14 uur, De Kollebloem, Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Esse.
  • Zondag 23 oktober om 14 uur, De Zaderij, Noorderringweg 8-1, 8314 PH Bant.

Voor meer informatie:
www.toekomstzaaien.nl 
info@toekomstzaaien.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven