Bekendmaking bananenprijs van Fairtrade International Standards & Pricing

Op 28 september 2022 heeft het Standards Committee van Fairtrade International de nieuwe Fairtrade Minimumprijzen voor bananen goedgekeurd, die vanaf 1 januari 2023 gelden voor contracten met telers. De notulen van de vergadering van het Standards Committee zullen worden gepubliceerd op onze webpagina, zodra ze zijn goedgekeurd.

Tabel 1 bevat de minimumprijzen voor Fairtrade die vanaf 1 januari 2023 zullen gelden (aangegeven in vetgedrukte zwarte tekst). De tabel bevat ook de bestaande minimumprijzen voor Fairtrade, die geldig zijn tot 31 december 2022 (aangegeven in grijze tekst).

Het besluit van het Standards Committee omvat het volgende:

  1. Opneming van de landspecifieke Fairtrade-minimumprijzen voor biologische Fairtrade-bananen voor Colombia.

  2. Vaststelling van referentiewaarden voor acht belangrijke kostenindicatoren op het niveau Ex Works (nationaal bruto minimumloon, meststoffen, brandstof) en op het verschil FOB-ExWorks (standaardkartons voor 18,1 kilo vers fruit, pallets, Banavac, binnenlands vervoer en havengelden). Met deze indicatoren wordt rekening gehouden bij de vaststelling van de Fairtrade-minimumprijzen. De kosten van deze inputs en diensten zijn opgenomen in bijlage 1.

  3. Vaststelling van FOB-minimumprijzen voor Fairtrade, gekoppeld aan de belangrijkste en secundaire laadhavens (zie bijlage 2).

De Fairtrade-premie wordt bovenop de prijs betaald, ongeacht of het gaat om: a) de marktprijs (die geldt als hij hoger is dan de Fairtrade-minimumprijs), b) de onderhandelde prijs (onderhandeld om hoger te zijn dan de Fairtrade-minimumprijs) of c) de Fairtrade-minimumprijs. De Fairtrade-minimumprijzen en -premies worden ook gepubliceerd in de databank op deze website.

Klik hier voor het volledige persbericht, inclusief tabellen.

Voor meer informatie:
Jose Paredes
Fairtrade International
j.paredes@fairtrade.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven