Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tropisch onderzoek toont belang van biologische teeltwijze aan

In recent gepubliceerd onderzoek door de Zwitserse onderzoeksinstelling FiBL wordt aangetoond dat biologisch beheer een positieve invloed heeft op de chemische en biologische bodemkwaliteit, zo meldt CCBT. Dit wordt zowel aangetoond in een monocultuur als in een agroforestry systeem. 

In een cacao plantage in Boliviƫ werd in 2007 een proef opgezet om de invloed van verschillende teeltsystemen op de chemische en biologische bodemkwaliteit na te gaan. Diverse plots werden opgenomen in proef, waaronder gangbare en biologische monocultuur cacao en gangbare en biologische cacao in een agroforestry-systeem. De proef werd gedurende 12 jaar opgevolgd en eerder dit jaar werden uiteindelijk de resultaten goedgekeurd en gepubliceerd.

In de gangbare plots werden herbiciden, chemisch-synthetische meststoffen en synthetische pesticiden gebruikt; de biologische plots werden bemest met compost op basis van lokale biomassa, zaagsel en kippenmest. Daarnaast werd ook een vlinderbloemige groenbemester ingezaaid op de biologische plots. 

De resultaten tonen een hogere chemische en biologische bodemkwaliteit aan onder biologische omstandigheden. Opvallend is de hogere bodemkwaliteit onder de biologische monocultuur-plot in vergelijking met de gangbare agroforestry-plot. Dit resultaat wijst volgens de onderzoekers op de voordelen van composttoepassing en een vlinderbloemige groenbemester. Gewasdiversiteit had dus in deze studie een kleiner effect op het bodemleven dan het biologische beheer van de plot.

Lees hier het volledige artikel

Bron: CCBT

Publicatiedatum: