Bionext zoekt telers die lid willen worden van één van de expertgroepen voor biologisch uitgangsmateriaal. Elk najaar komen deze expertgroepen bij elkaar om te bekijken voor welke (sub)gewassen het biologische aanbod voldoende is om ze op de zogenaamde Nationale Annex te plaatsen. Voor (sub)gewassen op deze lijst is geen ontheffing meer mogelijk voor het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal.
Hans Rozendaal is biologisch groenteteler in het Zuid-Hollandse Strijen. Sinds 2004 is hij actief lid van de
'expertgroep biologisch uitgangsmateriaal voor de open
groenteteelt'. Bionext ging met hem gesprek over zijn motivatie om zich al 18 jaar in te zetten voor meer biologisch zaad. "Er zijn ook biologische telers die biologisch zaad alleen maar als een kostenpost zien en de ontwikkeling naar 100% biologisch zaad dwarsbomen. Daar wil tegenwicht aan bieden", aldus Hans in het interview. "Ik vind het prettig om vertegenwoordiger te zijn namens collega telers, die onder vergelijkbare omstandigheden telen."
Expertgroepen
Er zijn vier expertgroepen: één voor de groenteteelt onder glas, één voor de buiten groente- en aardappelteelt, één voor granen, groenbemesters en voedergewassen, en één voor vegetatief uitgangsmateriaal voor de fruit, boom en sierteelt. De expertgroepen adviseren het ministerie van LNV over de samenstelling van de Nationale Annex.
Voor de expertgroep granen, voedergewassen en groenbemesters wordt er gezocht naar
- Een biologische veehouder met kennis van voedergewassen
- én een biologische akkerbouwer
Voor de expertgroep voor de buiten groente-en aardappelteelt
- Een biologische teler van fijne tuinbouwgewassen (sla, postelein, raapstelen e.d)
- én een biologische (kool) teler uit de provincie Noord Holland
Voor de expertgroep voor vegetatief uitgangsmateriaal
- Een teler van biologische aardbeien, frambozen en/of bessen
Bron: Bionext