Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handelsverband Lebensmittel (BVLH) in bio-offensief

Levensmiddelenhandel steunt regeringsdoelen voor uitbreiding van de biologische teelt

De Duitse 'Handelsverband Lebensmittel' (BVLH) heeft samen met grote levensmiddelenbedrijven voorstellen uitgewerkt om de nodige randvoorwaarden te scheppen om tegen 2030 in Duitsland 30 procent biologische landbouw te realiseren.
"De levensmiddelenhandel biedt nu al een omvangrijk assortiment aan biologisch geteelde producten en breidt dit voortdurend uit", zegt BVLH-directeur Christian Mieles. "De goederen worden geproduceerd volgens de regels van de EG-bio-verordening en daarnaast vaak ook volgens de voorschriften van nationale bio-verenigingen waarmee handelsbedrijven soms al jarenlang samenwerken", aldus Christian.

SPD, Grüne en FDP zijn in het regeerakkoord overeengekomen om het aandeel biologisch landbouwareaal in Duitsland te verhogen naar 30 procent. Het biologische aandeel lag in 2021 echter slechts op 10,8 procent. Deze afstand illustreert de uitdagingen van de doelstellingen van de bondsregering. Er zijn dan ook bevorderende maatregelen nodig. Daartoe heeft de BVLH aanbevelingen en concrete eisen ingediend bij de bondsregering. Op die manier moeten de ervaringen van de sector in het verdere proces doelgericht en ondersteunend worden ingebracht.

Een logo voor omschakelingsproducten ondersteunt telers in de beginfase
De overheid zou een voorlichtingscampagne moeten houden om de vraag te stimuleren. Het zou ook nuttig zijn als er een logo kwam voor omschakelingsproducten, om de telers juist in de beginfase te ondersteunen. Naast de verbetering van de vergunningswetgeving (op nationaal en op deelstaatniveau) is er meer flexibiliteit nodig door ruimere toleranties binnen de handelsnormen. 

De personele middelen bij openbare controle-instanties en voor advies en administratie in de biologische sector moeten ook verder worden uitgebreid. Daarnaast moet de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit in de private sector door de overheid gesteund worden en moet teeltonderzoek op een efficiënte manier worden opgezet.

Last but not least zou ook een toekomstig EU-duurzaamheidslabel de biologische sector kunnen stimuleren. Daarbij moet het uitbouwen van dit label zowel nationaal als op de rest van de Europese markt op dezelfde wijze gestimuleerd worden.

De BVLH ziet haar positie als een basis voor verdere uitwisseling met de politie over dit onderwerp. 

Het uitgebreide standpunt van de vereniging is hier te vinden.

Publicatiedatum: