Bavaria-Saat presenteert breed rassenspectrum op de Potato Europe 2022

Als gevolg van de oorlogsperikelen en de aanhoudende droogte verwacht de internationale aardappelsector opnieuw een uitdagend jaar. Desalniettemin komen talrijke spelers uit alle belangrijke aardappelteeltlanden op 8 en 9 september bij elkaar tijdens Potato Europe op Gut Bockerode. Voorafgaand aan de branchebijeenkomst spraken we met Christian Steep, salesmanager bij zaaigoedbedrijf Bavaria-Saat, over de uitdagingen op de korte en lange termijn waar de aardappelsector tegenwoordig mee te kampen heeft.

Als internationaal actief handelsbedrijf distribueert Bavaria-Saat Vertriebs GmbH sinds bijna twintig jaar de rassen van teeltbedrijf Bavaria-Saat GbR exclusief in binnen- en buitenland. Daarnaast wijdt het bedrijf zich aan de handel in consumptieaardappelen. "De consumptieaardappelmarkt zou ik momenteel zeer slepend willen noemen. Centraal- en Oost-Europa oogsten momenteel volop, waardoor er minder geïmporteerd wordt. Over het algemeen proberen we de prijzen hoog te houden, wat een grote uitdaging is door de constante aanboddruk", vat Christian de huidige marktsituatie samen.

In de loop der jaren heeft Oost-Europa zich bewezen als belangrijke afzetmarkt voor de aardappelteler. Ondanks de huidige oorlogsperikelen gaat de export richting het oosten onveranderd door, aldus Christian. "De export naar de Baltische staten is geen enkel probleem. De handel met Oekraïne is daarentegen tot stilstand gekomen, hoewel er in het westen nog steeds aardappelen worden geteeld. Er wordt ook regelmatig naar Centraal-Azië, bijvoorbeeld Kazachstan, geëxporteerd. We hebben dan ook goede hoop dat het oosten dit jaar ook op de Potato Europa aanwezig zal zijn."

Selectie van nieuwe en beproefde rassen
In tegenstelling tot andere jaren zullen de rassen van Bavaria-Saat dit keer niet op het proefveld te vinden zijn, maar op de stand. Christian: "We zullen het vakpubliek een selectie van nieuwe en beproefde rassen presenteren. Naast onze nieuwe toelating Petra zullen we in het bijzonder de eveneens overwegend vastkokende consumptieaardappel Lisana op de voorgrond zetten. Vooral op lichtere grond garandeert dit ras een gelijkmatige oogst, vrijwel compleet van het formaat 35-65. Dat draagt uiteindelijk weer bij aan een hoge netto-opbrengst. Ik ben er daarom van overtuigd dat dit ras zich binnen enkele jaren op de markt zal weten te vestigen."

Verder wordt de moderne chipsaardappel Bavafit op de vakbijeenkomst onder de aandacht gebracht. Dit ras werd al op verschillende standplaatsen in Noord-Duitsland en Denemarken getest, en de eerste testresultaten zullen binnenkort beschikbaar zijn, legt Christian uit. "Op basis van eerste bak- en smaaktesten zijn de chipsverwerkers vol vertrouwen dat we met de Bavafit een goede aanvulling op ons chipsaardappelportfolio hebben ontwikkeld."Klimaatgeschikte en resistente aardappelen
Aanhoudende droogte en een gebrek aan neerslag zorgen ook dit jaar voor problemen bij de aardappeltelers. Klimaatgeschikte, dat wil zeggen hittebestendige rassen zijn daarom bijzonder gewild. "Op ons kweekstation in Oberarnbach (Berg im Gau) worden onze percelen over het algemeen niet geïrrigeerd. Dat betekent dat als een ras daar goed groeit en goede resultaten laat zien, dat meestal al een goed voorteken is." 

Niet alleen de uitwerkingen van de huidige klimaatverandering, maar ook de verschillende resistenties tegen ziektes, of het nu gaat om aardappelkanker, nematoden of phytophthora, worden volgens Christian steeds meer in aanmerking genomen bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. "In de zetmeelsector hebben we al een volledige resistentie tegen ziekten kunnen bereiken. Het is nu onze taak om alle resistenties nu ook in de consumptie- en chipsaardappelen te krijgen. Dat is de uitdaging waar we de komende jaren voor staan."

Bezoek het bedrijf op de Potato Europe in tentoonstellingsruimte Z, stand C24.

Foto's: Bavaria-Saat Vertriebs GmbH 

Voor meer informatie:
Christian Steep
Bavaria-Saat Vertriebs GmbH
Königslachener Weg 14
D - 86529 Schrobenhausen, Duitsland
Tel: +49 (0)8252 906969
info@bavaria-saat.de  
www.bavaria-saat.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven