Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Bean Deal'

Veel animo voor opschaling plantaardige eiwitten in Nederland

Onder de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen hebben 56 organisaties donderdag 14 juli 2022 hun handtekening gezet. Doel is opschaling van de teelt, verwerking en consumptie van eiwitgewassen van eigen bodem.

Opschaling maakt de teelt van eiwitgewassen economisch weer aantrekkelijk voor boeren, verhoogt de zelfvoorzieningsgraad en leidt tot meer duurzame landbouw. Deze Green Deal is onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie. De organisaties die ondertekenden, verbinden zich voor een periode van tien jaar aan de gestelde doelen met de intentie om daarna te vervolgen.

Ook landbouwminister Henk Staghouwer zette donderdag op de Floriade in Almere zijn handtekening onder de Green Deal. De bewindsman is enthousiast. 'Met deze deal zetten we de schouders onder een grote uitdaging. Het is nu van belang dat we onze handtekeningen omzetten in daden. Samen met alle partijen kunnen we een risicovolle teelt omzetten in een goed verdienmodel en nuttig gewas voor bodem en biodiversiteit.'

'Bean Deal'
Aan de deal is een brede stakeholdersconsultatie voorafgegaan, meldt Foodvalley NL. Het leidde tot focus op vlinderbloemige gewassen, zoals veldbonen, lupine, soja en kikkererwten voor humane voeding. De 'Bean Deal' is de gezamenlijk gekozen naam om de inspanningen die er al zijn in de voedselketen een gezicht te geven. Foodvalley is een organisatie die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnelt en vandaar al langer betrokken bij de eiwittransitie.

Directeur Marjolein Brasz van Foodvalley NL is ook voorzitter van stuurgroep Green Deal Eiwitrijke gewassen. Zij stelt dat het werken aan de deal al veranderingen in de keten op gang heeft gebracht. 'Het zorgt ervoor dat boeren zich verenigen, boeren samenwerken met cateraars en verwerkers met retailers. Het resulteerde onder meer in de oprichting van Productieorganisatie Nederlandse Eiwitboeren en de lancering van de Nederlandse Fababurger.'

Popelen om gewassen te telen
Volgens voorzitter Henk Janknegt van Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland staan veel Nederlandse boeren te popelen om stikstofbindende eiwitgewassen te telen. 'Ze kennen de waarde van deze rotatiegewassen voor de bodem, de biodiversiteit en de opbrengstverhoging. Alleen kan de teelt financieel nog niet uit. Deze deal in gezamenlijkheid met de overheid en de keten kan daar verandering in brengen.'

Aan de deal doen ook veredelaars mee als KeyGene en Limagrain. Samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen, zoals het Louis Bolk Instituut, Wageningen University & Research, HAS hogeschool en Aeres, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe rassen die goed groeien onder Nederlandse omstandigheden. Daarnaast is het van belang om een verwerkende infrastructuur te realiseren om teelt, verwerking en consumptie goed op elkaar af te stemmen.

Campagnes voor plantaardige eiwitten
In de Green Deal staat waardering centraal, schrijft Foodvalley NL. Dat geldt niet alleen voor de akkerbouwers die inzetten op een nu nog risicovolle teelt, maar ook bij consumenten. Hiervoor starten deelnemende partijen als de Rabobank, Compass Group, Hutten, Udea/Ekoplaza en het Wereld Natuurfonds campagnes. Die moeten het voor alle Nederlanders aantrekkelijk en makkelijk te maken om plantaardige eiwitten van eigen bodem op het menu te zetten.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: